Felfüggesztette Seselj perét a hágai törvényszék

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették Vojislav Seselj szerb radikális politikus perét a hágai törvényszéken, pedig az eljárás a végéhez közeledett. A vád tanúinak biztonságát ugyanis nem tudták garantálni, ezért gondot okozott a meghallgatásuk.
Vágólapra másolva!

Vojislav Seselj szerb radikális politikus perének felfüggesztése mellett döntött szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék. A határozatot nem sokkal az évek óta folyó bírósági eljárás befejezése előtt hozták. A vád képviselői még januárban kérték a per felfüggesztését azzal az indokkal, hogy a vád tanúira nyomást gyakoroltak, és ez "veszélyezteti a bíróság integritását". Seseljt, aki továbbra is a Szerb Radikális Párt - a belgrádi parlament legerősebb ellenzéki pártja - vezetője, gyilkossággal, embertelen bánásmóddal, emberek üldözésével és vagyontárgyak, köztük egyházi épületek elpusztításával vádolják.

A Seselj-per felfüggesztése mellett a háromtagú bírói testület 2-1 arányban döntött. A határozat teljes szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Egy tanúvallomást még meghallgatnak, mielőtt a jövő héten felfüggesztik az eljárást.

A szerdai bírói határozatot 71 tanú meghallgatása után hozták, és már csak tíz tanú vallomása van hátra. Ezek a meghallgatások azonban egyelőre nem lehetségesek, mert a terhelő vallomásokat tevő tanúk személyi biztonsága nem garantálható - közölte Nerma Jelacic, a Nemzetközi Törvényszéknek a volt Jugoszlávia ügyében illetékes szóvivője. "A még meghallgatandó néhány tanúnak fontos közlendői vannak, de ezt olyan környezetben és feltételek mellett kell megtenniük, amelyek biztosítani fogják, hogy nem kell félniük" - mondta a szóvivő.