A szlovák alkotmánybíróságon fúrják a magyar helyneveket

Vágólapra másolva!
Az alkotmánybíróságon támadja meg a szlovák parlament által február elején elfogadott tanügyi törvényt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A párt szerint alkotmányellenes a jogszabály, mert lehetővé teszi a földrajzi nevek kétnyelvű (magyar és szlovák) használatát a tankönyvekben.
Vágólapra másolva!

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tíz napon belül elkészíti azt a beadványt, amellyel az alkotmánybíróságon támadja meg a pozsonyi parlament által február elején elfogadott módosított tanügyi törvényt - jelentette be Anna Belousovová, a párt első alelnöke. "A beadványon jogi szakértőink már dolgoznak. Azokból a megjegyzésekből indulunk ki, amelyek alapján a köztársasági elnök a jogi normát nem írta alá, és visszaadta a parlamentnek" - mondta Belousovová.

Az SNS tárgyalni akar a kérdésről koalíciós partnerével, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) is, hogy támogassa a beadványt. Mindkét pártnak meggyőződése, hogy a módosított oktatási törvény, amely a kisebbségi iskolák tankönyveiben lehetővé teszi a földrajzi nevek kétnyelvű - előbb kisebbségi, aztán szlovák nyelvű - használatát, alkotmányellenes.

Ivan Gasparovic államfő azt követően is elutasította a jogszabály aláírását, hogy azt a parlament újra megszavazta, ám másodszor már nincs vétójoga az államfőnek, ezért a törvény április elsején életbe lép. A SNS teljes mértékben támogatja Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter (SNS) álláspontját: amíg nem születik meg az alkotmánybírósági határozat a párt beadványáról, addig a kisebbségi tankönyvekben ne legyenek kétnyelvű földrajzi megnevezések. "A törvény megvalósíthatatlan. A jogszabály szerint azt kellene megvalósítani, amit lehetetlen. Vitathatók a meghonosított elnevezések. Mióta? A történelmi Magyarország ideje óta?" - kérdezte Belousovová.

A "tankönyvügyet" Ján Mikolaj azon döntése robbantotta ki, hogy a jövőben a szlovákiai magyar tankönyvekben kizárólag szlovák nyelven legyenek feltüntetve a szlovákiai földrajzi nevek. A rendelet ellen azonnal tiltakozott a szlovákiai magyarság, és feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában is.

Robert Fico kormányfő tavaly novemberben Révkomáromban Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel találkozott, ahol nyilvánosan megígérte, hogy rendezni fogják az ügyet. A szlovák parlament Fico pártjának támogatásával decemberben el is fogadta a módosított törvényt, amely lehetővé tette a kétnyelvű - előbb a kisebbségi, majd a szlovák - megnevezések használatát a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben.

A kormánypárt úgy változtatta meg az MKP javaslatát, hogy a kisebbségi tankönyvekben csak azok a földrajzi megnevezések lennének kétnyelvűek, amelyek az adott kisebbség körében közismertek és általánosan használtak. Kiindulási alapnak a 2002 és 2006 közötti kisebbségi tankönyvek szolgálnának.