Hivatalosan is a Kadima győzött az izraeli választásokon

2009.02.12. 19:08

Meg van az izraeli választás hivatalos végeredménye, eszerint Cipi Livni külügyminiszter Kadima pártja győzött, egy képviselői hellyel többet szerzett vetélytársánál, a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likudnál. A végeredmény keresztülhúzta azokat a számításokat, hogy a katonák szavazatai még változtathatnak az erőviszonyokon.

Cipi Livni külügyminiszter jobbközép Kadima pártja győzött a keddi izraeli parlamenti választásokon, egy képviselői hellyel többet szerzett vetélytársánál, a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likudnál - közölte csütörtökön a választási bizottság a hivatalos végeredményt. Ennek ellenére valószínűtlen, hogy Netanjahu visszavonja kedd óta hangoztatott követelését: nem Livni, hanem ő alakíthasson kormányt. Netanjahu arra alapozza kijelentését, hogy nagyobb támogatottságot élvez a parlamentben.

A hivatalos végeredmény keresztülhúzta azokat a számításokat, hogy a katonák, a diplomaták, a foglyok és a kórházi ápoltak később feldolgozandó szavazatai még változtathatnak az erőviszonyokon.

A központi választási bizottság végül is csütörtökön megerősítette, hogy a Kadima 28 képviselői helyet szerzett a 120 fős törvényhozásban, míg a Likud 27-et. Az ultranacionalista Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) 15 képviselőt küldhet a kneszetbe, a Munkapárt mindössze 13-at, míg az ultraortodox Sasz párt 11 helyet szerzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK