Vágólapra másolva!
Várhatóan pénteken adják át a cseh rendőrök a magyar hatóságnak a szlovák Jozef Rohácot. A férfit többrendbeli gyilkossággal vádolják, és kapcsolatba hozható a budapesti Aranykéz utcai robbantással.
Vágólapra másolva!

A cseh rendőrség várhatóan pénteken adja át a magyar rendőrségnek a szlovák Jozef Rohácot, akit többrendbeli gyilkossággal vádolnak, és kapcsolatba hozható a budapesti Aranykéz utcai robbantással. Nem hivatalos, de több forrásból megerősített értesülések szerint a magyar rendőrök pénteken a déli órákban veszik át az 52 éves Rohácot, majd szigorú őrizet alatt Magyarországra szállítják. Pavla Kopecká, a cseh bűnügyi rendőrség szóvivője az értesülést nem volt hajlandó megerősíteni. "A magyar fél kérésére biztonsági okokból az átadás dátumát és óráját nem hozzuk nyilvánosságra" - válaszolta az MTI tudósítójának megkeresésére Kopecká.

A cseh rendőrség várhatóan pénteken adja át a magyar rendőrségnek a szlovák Jozef Rohácot, akit többrendbeli gyilkossággal vádolnak, és kapcsolatba hozható a budapesti Aranykéz utcai robbantással. Nem hivatalos, de több forrásból megerősített csütörtöki értesülések szerint a magyar rendőrök pénteken a déli órákban veszik át az 52 éves Rohácot, majd szigorú őrizet alatt Magyarországra szállítják.

Pavla Kopecká, a cseh bűnügyi rendőrség szóvivője az értesülést nem volt hajlandó megerősíteni. "A magyar fél kérésére biztonsági okokból az átadás dátumát és óráját nem hozzuk nyilvánosságra" - válaszolta az MTI tudósítójának megkeresésére csütörtök este Kopecká.

A budapesti Aranykéz utcai robbantással, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József, illetve Torgyán József lakásánál a kilencvenes évek végén elkövetett robbantásokkal gyanúsítható, és közel egy évtizede bujkáló Rohác tavaly október 27-én egy közúti ellenőrzés során bukott le Prágában. Elfogása óta a prágai Pankrác börtönben őrzik.

A prágai városi bíróság december elején döntött úgy, hogy Jozef Rohác kiadható Magyarországnak. Rohác azonnal a bírósági döntés ismertetése után, panaszt nyújtott be a kiadatási döntés ellen, így az ügyben a felsőbb taláros testületnek kellett volna döntenie. Petr Kulawiak, a prágai városi bíróság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy ezt a fellebbezést Rohác később visszavonta.

A kiadatás feltétele a bíróság szerint az volt, hogy be kell fejezni azokat a büntetőeljárásokat, amelyeket a cseh rendőrség folytat Rohác ellen. A cseh hatóságok ittas vezetés és hivatalos iratok hamisítása miatt indítottak ellene eljárást. Ha bármelyik ügyben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélnék, "akkor azt Csehországban kellene letöltenie, és csak azután adnák át Magyarországnak" - közölte akkor a szóvivő. Az ügyekben a prágai belvárosi bíróság már meghozta a döntést, ami a múlt héten életbe is lépett.

Kulawiak elmondta: a prágai belvárosi bíróság döntése alapján Jozef Rohácot három évre kitiltották a Cseh Köztársaság területéről, három évre eltiltották motoros járművek vezetésétől, és elkobozták a nála talált hamis iratokat. Szerinte a döntést sem az államügyész, sem Rohác nem fellebbezte meg.

Korábban a cseh sajtó azt írta, hogy Rohác kiadását Szlovákia is kérni fogja. A cseh hatóságokhoz azonban ilyen értelmű kérés Pozsonyból nem érkezett - jegyezte meg Kulawiak. A Novinky.cz hírportál korábban azt írta, hogy az 52 éves Rohácot Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.