Venezuela rábólintott Chávez örök hatalmára

Vágólapra másolva!
Sikerrel átment a venezuelai népszavazáson az az alkotmánymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy végtelenszer újraválasszák az ország jelenlegi elnökét. Hugo Chávez, a dél-amerikai ország első embere "a szocialista forradalom jövője érdekében" akarta meghosszabbítani hatalmát.
Vágólapra másolva!

Akárhányszor újraindulhat a jövőben a venezuelai elnökválasztásokon Hugo Chávez, a tíz éve hatalmon lévő elnök, miután a vasárnapi népszavazáson a polgárok többsége megszavazta az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítást.

Tibisay Lucena, a venezuelai választási bizottság elnöke helyi idő szerint vasárnap, néhány órával az urnák zárása után közölte, hogy a részvételi arány 70 százalékos volt. A szavazatok 94 százalékának összeszámlálása alapján a szocialista államfő által kezdeményezett alkotmánymódosítást a szavazók 54 százaléka támogatta voksával, és 46 százaléka ellene volt. Lucena szerint a fennmaradó voksok összeszámlálása érdemben nem módosíthatja a népszavazás végeredményét.

"Ma tágra nyitottuk a jövő kapuit. Venezuela nem tér vissza a megalázó múltjába" - hangoztatta Chávez az eredmények közzététele után hívei előtt.

Az ellenzékiek attól tartanak, hogy az alkotmánymódosítás diktatórikus rendszer felé sodorja az országot. Szerintük Chávez már így is túl régóta van hatalmon, befolyása alá került a bírósági rendszer, a törvényhozás és a választási bizottság is.

A népszavazásra bocsátott szöveg az alkotmány öt cikkét módosítja, s annak alapján az államfő, a polgármesterek, a képviselők és a kormányzók annyiszor indulhatnának újra a posztjukért, ahányszor akarnak. A jelenlegi szabályok csak két, egyenként hatéves megbízatás kitöltését teszik lehetővé az államfőnek, de a módosítás után Chávez 2012-ben is indulhat a választáson.

Chávez februárban ünnepelhette hatalomra kerülésének 10. évfordulóját, de többre vágyik. "Tíz év semmi... Hétfőn arra ébredek majd, hogy 2013-nál messzebbre nézek, és ez még több erőt ad ahhoz, amit csinálunk" - mondta szombaton. Chávez szerint a további évekre a venezuelai szocialista forradalom jövője érdekében van szüksége.

2007. december 2-án a szavazók már elutasítottak egy nagyszabású, szocialista irányzatú alkotmányreformot, amely szintén tartalmazta az elnök újraválaszthatóságát két mandátum után is.