Aláírta Obama az amerikai gazdaságélénkítő csomagot

Vágólapra másolva!
Denverben ünnepélyes keretek között írta alá Barack Obama amerikai elnök az amerikai gazdaság felélénkítését célzó intézkedéscsomagot. A 787 milliárd dolláros gazdasági injekció adócsökkentéssel, nagy állami beruházásokkal, protekcionizmussal rázná fel a cammogó amerikai gazdaságot. A protekcionizmus miatt azonban sokan támadták az Obama által csak legelsöprőbb fellendítő csomagnak nevezett intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Aláírta kedden a 787 milliárd dolláros amerikai gazdaságélénkítő-csomagot Barack Obama amerikai elnök. "Történelmünk legelsöprőbb fellendítő csomagja" - mondta az intézkedésről az elnök az ünnepélyes aláírási ceremónián a coloradói Denverben. "Nem tehetek úgy, mintha ezzel megoldódnának gazdasági bajaink, sem, úgy, mintha ezzel megtettünk volna mindent, amit meg kell tennünk, hogy újra felfuttassuk a gazdaságunkat, de a mai nap a (gondok) vég(ének) kezdete" - idézte az elnököt a BBC.

Obama John F. Kennedy amerikai elnökre utalva közölte, sokat vár a technikai fejlesztésektől. "Ahogy Kennedy elnök felfedezések sorozatát gerjesztette, amikor Amerika tekintetét a Holdra irányította, remélem, ez az intézkedés még egyszer felébreszti képzeletünket, és új felfedezésekre, áttörésekre ösztökél a gyógyításban, illetve az energiaszektorban, hogy gazdaságunk erősebb, nemzetünk védettebb, bolygónk biztonságosabb legyen gyermekeink számára."

Adócsökkentés, állami beruházások

Az intézkedéscsomag értelmében hatalmas mennyiségű állami pénzt öntenek infrastrukturális beruházásokba, egészségügybe, megújuló energetikai fejlesztésekbe és természetvédelmi programokba. Az összeg 36 százaléka megy adócsökkentésre, 64 százalékából finanszírozzák a fentebb említett beruházásokat, illetve szociális programokra költik.

A csomagra múlt héten bólintott rá az amerikai törvényhozás. A tervet nem támogatta az amerikai kongresszus republikánus képviselőinek jelentős többsége. A republikánusok szerint az intézkedésekbe foglalt adócsökkentés nem hatékony, és a csomag hosszú évekre súlyos hiánnyal terheli meg a gazdaságot.

Jó időkben szabad piac, válságban protekcionizmus

A csomagba ugyancsak belekerült a sokat vitatott "Vegyen amerikait!" intézkedés, amely miatt az USA több kereskedelmi partnere felháborodott. Ennek az intézkedésnek a lényege, hogy a nagy állami beruházások során csakis Amerikában előállított alapanyagokat és árucikkeket - például vasat, acélt - használhatnak fel. Az EU és Kanada szerint ezzel az USA azt kockáztatja, hogy partnerei ugyancsak protekcionista intézkedésekkel állnak bosszút.

Ezzel kapcsolatban Luiz Ignacio Lula da Silva brazil elnök korábban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a jó években a gazdag országok nagyon sokat beszéltek a szabad kereskedelemről és a szabad piacról. Most, az általuk előidézett gazdasági válságban azonban nem szabadna a protekcionizmushoz fordulniuk, amely mindig visszavetette a világot.