Amerikai légicsapásban haltak meg afgán családok

Vágólapra másolva!
Legalább tizenöten meghaltak Afganisztánban egy amerikai légicsapásban. A helyi rendőrség szerint civilek, az amerikai katonaság viszont azt állítja, hogy lázadók vesztették életüket, de ha mégsem így van, kivizsgálja az ügyet. Közben első ízben egyeztetett telefonon hivatalba lépése óta Barack Obama amerikai elnök az afgán államfővel.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette legalább tizenöt ember Afganisztánban egy amerikai légicsapásban; a rendőrség szerint az áldozatok polgári lakosok, az amerikai katonaság közlése szerint viszont lázadók. A körzet rendőrfőnöke szerint tizenhat holttestet találtak - nyolc férfiét, hat nőét és két gyerekét - a nyugat-afganisztáni Herát egyik külvárosát ért légitámadás után. Mint mondta, a férfiak közül csak három volt ellenálló, a másik ötről ez nem állítható biztosan. A nők és a gyerekek egy nomád törzs tagjai voltak.

Az amerikai katonaság viszont azt közölte, hogy a felkelők egyik parancsnoka, Golám Jahja Akbari volt a légicsapás célpontja, s a támadásban a Jahja környezetében lévő ellenállók vesztették életüket, összesen 15 fő. Polgári áldozatokról a hadseregnek nincs tudomása. "Ha azonban megerősített jelentéseket kapunk civil halálos áldozatokról, kivizsgáljuk az afgán szervekkel együtt" - tette hozzá Rick Helmer szóvivő.

Az afgán vezetés és Washington között feszültséget kelt, hogy polgári halálos áldozatokat is követelnek a lázadók elleni nemzetközi műveletek. Egy friss ENSZ-jelentés szerint tavaly 2118 afgán civil vesztette életét a harcokban, 39 százalékuk a kormányt támogató hadműveletekben, jórészt légicsapásokban.

Először beszélt egymással Obama és Karzai

Kedden első ízben beszélt egymással telefonon Barack Obama és Hamid Karzai afgán államfő az új amerikai elnök hivatalba lépése óta - közölte a kabuli elnöki hivatal. A beszélgetést Obama kezdeményezte, azon a napon, mikor bejelentette: az Egyesült Államok 17 ezer újabb katonát küld Afganisztánba. A két elnök elsősorban biztonsági kérdésekről, valamint az augusztusban esedékes afganisztáni elnökválasztásról egyeztetett.

Karzai a múlt héten ismerte el, hogy a január 20-i washingtoni beiktatás óta nem beszélt az amerikai elnökkel. Elődével, George W. Bushsal rendszeresen tárgyalt telefonon, emiatt olyan feltételezések láttak napvilágot, melyek szerint Obama ezzel azt akarta üzenni, hogy Karzai számára lényegesen kevésbé fontos személyiség.