Halottja is van a zavargásoknak a francia szigeten

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek magas ára miatt tüntető fiatalok összecsaptak a rendőrökkel kedd éjjel a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigeten. A zavargásokban egy szakszervezeti vezető életét vesztette, és több rendőrre rálőttek. A fosztogató fiatalok üzleteket, autókat gyújtottak fel. A karibi szigeten egy hónapja sztrájkolnak, mert néhány nagy cég jelentős felárral szállítja az élelmiszert Franciaországból.
Vágólapra másolva!

Egy ember életét vesztette kedd éjjel a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe sziget fővárosában kirobbant zavargások során. A szigeten egy hónapja sztrájkolnak és tüntetnek a rossz gazdasági helyzet miatt - írja az AFP francia hírügynökség.

Az ötven év körüli halálos áldozat szakszervezeti vezető volt. A férfi egy sztrájkgyűlésről tartott haza Pointe-a-Pitre-ben, a sziget fővárosában, amikor egy barikádról rálőttek egy banda tagjai. Az áldozat ellátására kivonuló mentők segítségére siető rendőrök közül hárman könnyebben megsérültek, amikor rájuk is tüzet nyitottak.

A 445 ezer lakosú karibi sziget több településén egész éjjel folytak az utcai harcok a demonstráló fiatalok és a rendőrök között. A tüntetők kövekkel dobálták meg az úttorlaszokat lebontani próbáló rendőröket, kirakatokat törtek be, üzleteket fosztottak ki, hét épületet és huszonegy autót felgyújtottak. A fosztogatókat 200 rendőr és három lovasosztag próbálta megfékezni.

A fővárostól 10 kilométerrel északra fekvő Baie-Mahault polgármestere, Ary Chalus elmondta, hogy több száz fiatal gyűlt össze egy bevásárlónegyedben, többen éles lőszerrel lőttek az ellenük kivezényelt rendőrökre, akik közül hárman sérültek meg könnyebben. A hivatalos jelentések szerint az este folyamán a tűzoltóknak hatvanszor kellett kivonulniuk, a rendőrség 13 embert állított elő.

Guadeloupe-on január 20-án a drágaság miatt hirdetettek általános sztrájkot. A tiltakozáshoz február elején a szomszédos Martinique szigete is csatlakozott. Hétfőig kizárólag békés tüntetések voltak. A megmozdulásokat szervező szakszervezetek azonban az utcai zavargások ellenére is folytatni akarják a tiltakozó akciókat, miután a kormány képviselőivel és a munkaadókkal megkezdett háromoldalú tárgyalások holtpontra jutottak.

A sztrájkot szervező Kizsákmányolás Elleni Szövetség (LKP) vezetője, Elie Domota rádióüzenetében nyugalomra intette a demonstrálókat, a rendőri akciókat ugyanakkor provokációnak minősítette, és azt kérte a prefektustól, hogy vonja vissza a sztrájkolókat rasszista sértésekkel illető csendőröket. Domota azt mondta, hogy a párizsi kormány szándékosan hagyta eddig fajulni a helyzetet, mert Guadeloupe-ot "lekezelő módon gyarmatnak tekinti".

Forrás: AFP
A képgalériáért kattintson a fotóra!

Michele Alliot-Marie belügyminiszter válságtanácskozást hívott össze a karibi szigetek biztonságáról, Nicolas Sarkozy államfő pedig csütörtökön fogadja a tengerentúli francia megyék képviselőit. Sarkozy azt is közölte, hogy a héten hivatalában találkozik majd a sztrájkot meghirdető szakszervezetek képviselőivel. A francia elnök már múlt héten azt mondta: új politikára van szükség Franciaország tengerentúli területein.

A sztrájkolók a magas árak és a bizonytalan munkakörülmények ellen tiltakoznak. A franciák egyik kedvenc üdülőhelyének számító karibi szigeteken az alapvető élelmiszerek ára 50-100 százalékkal magasabb, mint Franciaország európai területein. Ennek oka, hogy az élelmiszert jelentős árréssel importálja a szigetekre az anyaországból néhány nagy cég.

Az Európai Unió adatai szerint ugyanakkor ebben az uniós régióban a legmagasabb a munkanélküliség: átlagosan 22-25, a fiatalok körében pedig több mint 50 százalékos. A sziget egy-egy lakosra jutó GDP-je pedig 60 százaléka az anyaországi átlagnak.