Japán hajóra lőttek az oroszok a távol-keleten

Vágólapra másolva!
Célzott lövéseket adott le egy orosz hadihajó egy japán tulajdonban álló teherhajóra a Japán-tengeren, miután az többszöri felszólítás ellenére sem állt meg. A kapitány valószínűleg egy hatósági eljárás elől menekülve hagyta el engedély nélkül az orosz  Nahodka kikötőjét. A hajót már visszafelé kísérték az oroszok, amikor viharba került és elsüllyedt.
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitottak orosz határőrök egy japán hajóra a Japán-tengeren, miután kudarcot vallott a megállítására tett minden kísérlet - erősítették meg szerdán reggel a határőrség moszkvai központjában. Az akció közben a hajó viharba került és elsüllyedt, a 16 fős legénységéből nyolcan eltűntek.

A New Star elnevezésű hajó a hivatalos közlés szerint az orosz Nahodka kikötőből indult el február 12-én, anélkül, hogy tájékoztatta volna az illetékes kikötői és egyéb hatóságokat. Ezzel határsértést követett el, és gyors tempóban a kínai felségvizek felé tartott. A határőrség 13-án elrendelte a hajó visszatérítését Nahodkába, és a nyomába küldte a Mancszsur járőrhajót és a határőrség Primorje nevű hajóját.

Az orosz hajók előbb rádió- és fényjelekkel, zászlójelzésekkel próbálták megállítani a hajót, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de a hajó nem állt meg, ezért az orosz felségvizek határánál a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) területi határőr-igazgatóságától kapott parancsra célzott lövéseket adtak le a New Star orr- és farrészére, ahol a hivatalos közlés szerint nem tartózkodtak emberek, és nincsenek lakóhelyiségek.

A japán hajó kapitánya még így is csak a negyedik sorozat után jelezte, hogy megáll - szól a határőrség közleménye. A határőrség helyi igazgatósága a célzott lövésekért a New Star kapitányára hárítja a felelősséget. A lövések hatására a New Star megállt, és az orosz hajók kíséretében visszaindult Nahodkába.

Több mint 36 órán át haladt az orosz kísérettel, amikor február 15-ére virradó éjszaka viharba került, és süllyedni kezdett. A kapitány jelezte, hogy a főmotor elromlott, a hajóba víz áramlik, és két felfújható mentőcsónakba parancsolta a hat indonéziai és tíz kínai állampolgárból álló, 16 főnyi legénységet.

A Lazurit orosz mentőhajó a fedélzetére vette az egyik csónak utasait, de a másikat üresen találták meg. A csónak nem volt alkalmas arra, hogy egy téli viharban akár csak rövid időt is túléljenek benne, és a matrózoknak nem volt védőruhájuk sem, így a jeges vízben vélhetően életüket vesztették. Ennek ellenére keresésük folytatódik. A megmentettek többségükben indonéziaiak, tisztek és köztük van a kapitány is.

A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó, japán tulajdonban lévő New Star január 29-én érkezett Nahodkába, rakománya rizs volt. Az Interfax hírügynökség a helyi közlekedési ügyészségtől úgy tudja, miután kirakodták a rizst, a címzett megtagadta annak átvételét, és bírósághoz fordulva kérte kára megtérítését, illetve a hajó lefoglalását. Ennek nyomán döntött úgy a tulajdonos február 12-én, hogy a New Star hagyja el Nahodkát. A történteket számos orosz hatóság, köztük a területi helyőrségi ügyészség vizsgálja.