Felmentették a Politkovszkaja-gyilkosság vádlottjait

Vágólapra másolva!
A moszkvai katonai bíróság felmentette azt a három férfit, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek Anna Politkovszkaja, a Kremllel szemben kritikus újságírónő meggyilkolásában. A bűncselekmény felbujtójának személyét ma is titokban tartják, a feltételezett gyilkost pedig nem tudták elfogni. Politkovszkaja családja üdvözölte az ítéletet, mert korábban sem hittek abban, hogy a megvádolt Mahmudov-fivérek gyilkoltak volna.
Vágólapra másolva!

Felmentették az Anna Politkovszkaja újságíró ellen elkövetett bérgyilkosság ügyében indult per vádlottait csütörtökön. A moszkvai körzeti katonai bíróság esküdtei egyértelműen úgy ítélték meg, hogy nem bizonyított, hogy a bűnrészességgel vádolt Ibrahim és Dzsabrail Mahmudov bűnössége, továbbá az sem, hogy Szergej Hadzsikurbanov, volt titkosszolgálati tiszt segített volna nekik a bűntény előkészítésében. Az ügyészség fellebbez a döntés ellen.

A perben nem szerepelt a bérgyilkosság megrendelője, akit a nyomozó hatóságok máig nem neveztek meg, valamint a gyilkosként körözött harmadik Mahmudov-fivér, Rusztam sem. A hatóságok szerint mindketten külföldön vannak. Hadzsikurbanov egy korábbi tárgyalási napon arról beszélt, hogy a nyomozók rá akarták bírni, tegyen terhelő vallomást Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdosra, illetve magas rangú csecsenföldi tisztségviselőkre.

A nyomozás során több, vizsgálati fogságban tartott gyanúsítottat kénytelenek voltak szabadon engedni, mivel nem álltak meg velük szemben a vádak. A per során pedig több vádlott visszavonta vallomását azzal, hogy nyomás hatására vallottak. A vádlottak ügyvédjei végig tartották magukat ahhoz, hogy az ügyészség közvetett bizonyítékai nem helytállóak, és nem elégségesek a vádak bizonyításához. A döntés után jelezték: kártérítést követelnek védenceik számára.

A meggyilkolt újságírónő családja korábban is kételkedett a megvádolt személyek bűnösségében és az eljárás tisztaságában, és most üdvözölte az ítéletet. "Ez a döntés egy ritka példája a jogállamiságnak Oroszországban" - mondta a döntés után az Echo Moszkovi rádiónak Karina Moszkalenko ügyvéd. Dmitrij Muratov, Politkovszkaja lapja, az ellenzéki Novaja Gazeta főszerkesztője szerint a nyomozásnak még csak ezután kell kezdődnie.

Politkovszkaját 2006. október 7-én lőtték le Moszkvában, a saját háza lépcsőházában. Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, az erről szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. A perben kiderült, hogy a gyilkosság előtt nem sokkal az orosz titkosszolgálat, az FSZB kikérte a migrációs szolgálattól Politkovszkaja címét és adatait.

Jogvédők szerint a felmentő döntés azt bizonyítja, hogy a nyomozók nem végeztek jó munkát, amirw az is utalt, hogy nem volt a vádlottak között sem a megrendelő, sem a gyilkos.