Atombombányi dúsított uránja van Iránnak

Vágólapra másolva!
Ha nagyon akarná, Irán már le is gyárthatná első atomfegyverét - írja a Financial Times. A natanzi urándúsító üzemben elegendő uránt termeltek ehhez a lap szerint. Izrael korábban jelezte, ha Irán atomfegyvert épít, keményen fellép ellene.
Vágólapra másolva!

Irán elég tartalékot halmozott fel dúsított uránból, hogy atombombát készíthessen - írja a Financial Times ENSZ-forrásokra hivatkozva. A lap által idézett, meg nem nevezett ENSZ-tisztviselők szerint Iránnak már több uránja van, mint amennyire számítottak: már egy tonna dúsított urán-hexafluoridot termeltek a natanzi üzemükben. Mindebből 20 kilogrammnyi hasadóanyagot lehet kinyerni, ami pont elég egy atombombához.

"Úgy tűnik, Irán átlépte azt a küszöböt, hogy elegendő dúsított uránja legyen nyersanyagként egy egyszerű atombombához" - mondta Peter Zimmermann, az Amerikai Fegyverzetellenőrzési és Leszerelési Ügynökség korábbi tudományos vezetője. A pontos adatokat csütörtökön hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, amely a lap szerint meglepődött, hogy így alábecsülte az iráni urántermelést. Éves ellenőrzésük során, tavaly novemberben kiderült, Irán addig 839 kilogramm urán-hexafluoridot állított elő - 200 kilogrammal felülmúlva a tervezett számot. Azóta újabb 171 kilogrammal bővült a készlet.

Izrael korábban jelezte, hogy nem hagyja Iránt atomfegyverhez jutni, és akár katonai beavatkozásra is hajlandó, hogy megakadályozza az iráni atomfegyver megépítését. Izrael egy hasonló fenyegetését korábban valóra váltotta már: az izraeli légierő 1981-ben lebombázott egy iraki atomlétesítményt.

A helyzet egy magasrangú ENSZ-tisztviselő szerint még nem veszélyes, az atomfegyverre vágyó országok általában több bombához elegendő uránt halmoznak fel, mielőtt kinyerik belőlük a bombagyártáshoz szükséges hasadóanyagot - írja a lap. David Albright, a Tudományért és Nemzetközi Biztonságért Intézet vezetője szerint "ha Irán úgy dönt, hogy nukleáris fegyvereket hoz létre, akkor belép egy olyan korszakba, amelyben mindezt igen gyorsan meg tudja majd tenni."

Barack Obama amerikai elnök február 10-én, egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy enyhíteni próbál a Bush-kormány együttműködéstől elzárkózó Irán-politikáján, és a tárgyalásokra helyezi a hangsúlyt. Persze ő is feltételül szabta az iráni atomprogram felfüggesztését és a washingtoni kormány által terroristának tartott csoportok támogatásának leállítását.