6300 foglyot engedett el a mianmari junta

Vágólapra másolva!
6300 fogolynak adott amnesztiát a mianmari katonai junta. Az elengedett foglyok között ellenzéki politikusok és buddhista szerzetesek találhatók.
Vágólapra másolva!

Amnesztia keretében szabadon engedett a mianmari katonai kormányzat több mint 6300 foglyot, köztük több buddhista szerzetest és egy ellenzéki párt három tagját - közölték vasárnap a párt szóvivője és egy emberjogi csoport.

A három ellenzéki a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű párt tagja. A szervezet elnökét továbbra is házi őrizetben tartják. A Szövetség a Politikai Foglyok Megsegítéséért nevű, thaiföldi székhelyű emberi jogi szervezet szerint a mostani közkegyelem keretében várhatóan 19 politikai fogoly nyeri vissza szabadságát Mianmarban.

A ranguni katonai kormányzat tavaly szeptemberben kilencezer foglyot bocsátott szabadon, köztük tucatnyi politikai elítéltet. A 2007-es békés ranguni tüntetések vérbe fojtása óta az ENSZ követeli a ranguni juntától az ország demokratizálását, eddig nem sok eredménnyel. Mianmarban - az egykori Burmában - 2100-ra becsülhető a politikai foglyok száma.