Egymást dicsérve fogott össze Tőkés és Markó

Vágólapra másolva!
Együttműködésről írt alá megállapodást a korábban egymást sokszor élesen bíráló két erdélyi magyar szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Az RMDSZ elnöke, Markó Béla hosszan dicsérte a másik szervezet vezetőjét, Tőkés Lászlót az ünnepélyes aláíráson.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választásokon bejegyzendő "magyar összefogás" listájáról, valamint az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozásáról írt alá megállapodást vasárnap Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Markó az ünnepélyes aláírási aktus előtt emlékeztetett arra, hogy többször is megpróbálkoztak az egyezség megkötésével az RMDSZ és a szövetségen kívüli politikai áramlatok leghitelesebb képviselőjének tekintett Tőkés László között. Markó közölte, hogy Tőkés püspöknek jelentős szerepe volt a diktatúra összeomlásában.

"Sok-sok éven át együtt dolgoztunk ebben a szövetségben, együtt vitáztunk, sok véleménykülönbséggel, konfliktussal. De céljaink alapvetően egybeestek a romániai magyar közösség helyzetének távlatos és megnyugtató rendezését illetően" - mondta Markó, hozzátéve: vita ezután is lesz, de sokszor a viták, véleménykülönbségek viszik előre egy adott közösség sorsát.

Tőkés László elmondta: az RMDSZ-en kívüli szervezetek körében sok bírálat, támadás érte, megalkuvással, elvei feladásával vádolták meg őt amiatt, hogy aláírja ezt a megegyezést. Szerinte azonban a nemzeti érdek kerekedett felül azzal, hogy sikerült tető alá hozni ezt a megállapodást - mondta. "Nem legyőzni, hanem megnyerni akarjuk egymást" - tette hozzá.

Az erdélyi Krónika internetes honlapján olvasható beszámoló szerint az EMNT állandó bizottsága szombaton felhatalmazta Tőkés Lászlót, hogy aláírja a megállapodást az RMDSZ-szel. Bár a testületben képviselteti magát és szavazati joggal rendelkezik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is, a felhatalmazásról szóló szavazáson egyik szervezet sem vett részt.

A bizottság ülésén jelen volt Szász Jenő, az MPP elnöke is, aki egyben az EMNT alelnöke. Ő sem szavazott arra hivatkozva, hogy a 16 fős állandó bizottságnak csak hat tagja volt jelen az ülésen, ez pedig szerinte döntésképtelenséget jelent.

Az SZNT viszont szombaton közleményben nyilvánította ki "függetlenségét" az EMNT-től. Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy tulajdonképpen egy éveken át "tisztázatlan" viszonyt próbáltak világossá tenni, vagyis azt hangsúlyozni, hogy az SZNT-t a továbbiakban nem kötelezi semmiféle döntés, amely az EMNT-n belül születik.