Vágólapra másolva!
Négy év alatt a felére csökkentené a költségvetési hiányt Barack Obama. Az amerikai elnök az iraki háborún spórolna, valamint nagyobb adókat vetne ki a gazdagokra, és lefaragna valamennyit saját kormánya költségein is.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök a felére akarja lefaragni négy év alatt az államháztartási hiányt, amely a tervek szerint 533 milliárd dollár lesz 2013-ban - közölte a Voice of America rádió vasárnap.

Az Obama-kormány ezt a célt elsősorban a gazdagokra kivetett magasabb adókkal, az iraki háború költségeinek csökkentésével, valamint a kormányzati működés hatékonyságának fokozásával akarja elérni - idézett egy névtelenséget kérő kormányforrást a rádió.

A kormány - amely csütörtökön terjeszti a kongresszus elé a 2010-es költségvetés tervezetét - korábban azzal számolt, hogy a hiány 2009-ben 1,2 billió dollár lesz. Abban a kalkulációban viszont még nem szerepelt a törvényhozás által jóváhagyott 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomag.

Független elemzők szerint a hiány idén mindenképpen növekedni fog, várhatóan 1,5 billió dollárra. Az Obama-kormány 1,3 billió dolláros deficitet örökölt elődjétől, ez a GDP 9,2 százaléka. A tervezett 533 milliárd dollár a GDP 3 százaléka lenne.

Obama szokásos hétvégi rádiós üzenetében arról beszélt, hogy a válság leküzdéséhez, a tartós növekedés eléréséhez le kell faragni az államháztartási hiányt. Ezzel kapcsolatos terveit a költségvetési fegyelemről rendezendő tanácskozáson szándékozik kifejteni a Fehér Házban hétfőn.

Az elnök azt is közölte, hogy gazdaságélénkítő csomagja részeként április 1-jétől elkezdődnek az adócsökkentések, amelyek az amerikai dolgozók 95 százalékát fogják érinteni. Mint mondta, az amerikai munkásoknak ennek nyomán átlagosan havi 65 dollárral több jövedelmük lesz.

Obama korábban közölte: legfőbb céljának a gazdaság rendbetételét tekinti. Azt mondta, elnöksége sikere vagy kudarca mindenekelőtt attól függ, hogyan birkózik meg az évtizedek óta legsúlyosabb krízissel.