Hat év után újranyitnák az iraki nemzeti múzeumot

Vágólapra másolva!
Hat év után újranyithatják az iraki nemzeti múzeumot. Az intézmény az Irak elleni amerikai hadmozdulatok kezdete óta zárva van. Pártalan gyűjteményét azonban a háború idején kitört káoszban jelentősen megdézsmálták. Kincseinek csupán negyede maradt meg.
Vágólapra másolva!

Hat év után újranyitják az iraki nemzeti múzeumot, amelyet az ország 2003-as amerikai megszállása idején szétlopkodtak. A bevonuló amerikaiaknak nem volt parancsok arra, hogy közbelépjenek, így szinte a szemük előtt veszett nyoma az intézmény páratlan kincseinek. A gyakran a civilizáció bölcsőjeként emlegetett Irakot sokszor nevezték egyetlen hatalmas régészeti lelőhelynek.

A becslések szerint 15 ezer műtárgyat és tárgyi emléket lovasítottak meg 2003-ban. Ennek jó ha negyedét tudták visszaszerezni, jóllehet a kincsek utáni kutatásba más nemzetek is besegítettek - írja a BBC.

A múzeum 2003 óta csupán egy napra nyitott ki, akkor is csak szimbolikusan. Most az iraki kormány az újranyitással szeretné jelezni, hogy az élet megint a normális kerékvágásban folyik az országban. A lépést ugyanakkor sokan kritizálják. Muzeológusok, sőt még maga az iraki kulturális minisztérium is úgy véli, túl korai a nyitás. Szerintük hiányos a katalogizálást, és a kincseket sem állították ki megfelelően.