Nyakló nélkül tömik az EP-képviselők zsebét

Vágólapra másolva!
Akár 330 millió forintot (1,13 millió eurót) is keresnek az európai parlamenti (EP) képviselők fizetésükön felül egy kiszivárgott belső jelentés szerint. A jelentés több visszaélést is feltárt: volt olyan EP-képviselő, aki nem létező alkalmazottai után vett fel óriási összegeket, mások nagy összegű jutalmakat osztottak rendszeresen beosztottaiknak - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Fizetésükön felül akár 1,13 millió eurót (300 forintos euróval számolva 340 millió forintot) is kereshetnek ötéves mandátumuk alatt az európai parlamenti (EP) képviselők, akik így költségeik fedezése mellett könnyedén félre tudnak tenni több mint egymillió eurót. A javadalmazási rendszer túl nagyvonalú a brit szervezet, az Adófizetők Egyesülete (TPA) szerint - írja a BBC.

A megélhetésükre kapott pénz, a TPA számításai szerint mintegy 117 000 euró (35 millió forint), a munkatársaik fizetésére 489 840 euró (147 millió forint), az irodafenntartásra 243 120 euró (73 millió forint) jár, utazási költségre 60 000 euró (18 millió forint), nyugdíjra pedig 394 000 euró (118 millió forint). Ezen felül jár az EP-képviselőknek a 63 241 eurós (19 millió forint) fizetés, amely a 2009-es EP-választás után 73 584-re (22 millió forint) emelkedik - derül ki a TPA jelentéséből.

Egy belső vizsgálat során még 2004-ben kezdték átnézni 167 véletlenszerűen kiválasztott EP-képviselő javadalmazását. Az úgynevezett Galvin-jelentést az Európai Parlament ugyan titokban tartotta, részben azonban kiszivárgott. A jelentés létéről először a liberális Chris Davies képviselő beszélt. Tavaly márciusban a holland Paul van Buitenen képviselő pedig a jelentés egy rövid összefoglalóját nyilvánosságra hozta a honlapján - ezzel megsértve annak titkosságát, melyet a többi EP-képviselő megszavazott.

Chris Davies szerint ebben a rendszerben "az őszinteség nem kifizetődő, a kísértés pedig óriási". "Senki nem tudja, ki él vissza a pénzével, és szégyen, hogy az EP a titkosításra szavazott" - mondta. Davies szerint a képviselők ugyan nem követnek el visszaéléseket, de szerinte a fizetésekre vonatkozó információknak nyilvánossá kell válnia még az EP-választások előtt.

A Galvin-jelentés több szabálytalanságot is talált a kifizetésekben. Két képviselő például felvette az alkalmazottak után járó juttatást úgy, hogy nem is voltak alkalmazottai. Egy másik esetben ugyanezen juttatás elvileg egy cégnek járt, azonban a vállalkozás számlájára nem érkeztek összegek. Az is kiderült, hogy több képviselő rendszeresen nagy összegű jutalmakat ad beosztottainak. Egy esetben például a jutalom összege csaknem húszszor akkora volt, mint az alkalmazott havi fizetése.

Az EP a júniusi választás után változtatna a képviselők javadalmazásának rendszerén. A képviselőknek járó havi fizetés a tervek szerint körülbelül 7000 euró (2,1 millió forint) lesz. Az utazási költségek térítése várhatóan csak a valóban megtett utak után jár majd, más juttatásokban ugyanakkor nem lesz változás - írja a BBC.