Murdoch bocsánatot kért a csimpánzos rajzért

Vágólapra másolva!
A New York Post elnöke, Rupert Murdoch sajtómágnás bocsánatot kért a lapban megjelent karikatúra miatt, amely emberjogi aktivisták szerint csimpánzként ábrázolta Barack Obama amerikai elnököt. Murdoch ugyanakkor fenntartotta a lap korábbi álláspontját, miszerint a rajzzal nem az elnököt, hanem csak egy törvényt akartak kifigurázni.
Vágólapra másolva!

Rupert Murdoch amerikai sajtómágnás, a New York Post elnöke kedden személyesen kért bocsánatot egy, a bulvárlapban megjelent múlt heti karikatúra miatt, amely a bírálók szerint párhuzamot vont Barack Obama amerikai elnök és egy napokban lelőtt megvadult csimpánz között.

"A New York Post elnökeként végső soron én felelek azért, amit a lap kinyomtat (...) Múlt héten hibáztunk, egy olyan képregényt közöltünk, amely sokakat sértett" - írta Murdoch, a News Corporation médiacsoport elnöke a lap hasábjain. Hozzátette: személyesen kér bocsánatot azoktól, akik sértve érezték magukat.

A médiamogul azt írta: sok emberrel beszélt, és megérti, hogy a viccesnek szánt rajz sérthette emberek érzéseit. Ugyanakkor azt állította: a rajz kizárólag egy rossz törvényt akart kifigurázni. "Nem rasszista szándékkal készült, de sajnos sokan így értelmezték" - jelentette ki, de megígérte, hogy a jövőben nagyobb tekintettel lesznek az olvasók érzékenységére.

Múlt pénteken a New York Post szerkesztősége is bocsánatot kért a rajz miatt. Liberális kommentátorok szerint ez azonban felemás lépés volt, mivel a lap azt is hozzátette, hogy a rajz kapcsán az újság ellen támadóknak "nem jár bocsánat".

A napilap múlt szerdán közölte a karikatúrát, amelyen egy lelőtt csimpánz volt látható két rendőr társaságában, egyikük kezében füstölgő pisztollyal. "Találniuk kell valaki mást, aki megírja az új gazdaságélénkítő törvényt" - mondta az egyik rendőr a rajzon. A karikatúra két eseményt kapcsolt össze: rendőrök lelőttek Connecticut államban egy idomított csimpánzt, miután megtámadta és súlyosan megsebesítette gazdája barátnőjét; és Obama elnök aláírta az általa kezdeményezett 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot.

A New York Post szerint a karikatúrával csupán "a rosszul összeállított ösztönző csomagot akarták kifigurázni". Al Sharpton afroamerikai baptista tiszteletes, ismert emberjogi aktivista korábban úgy kommentálta a karikatúrát, hogy az "a legenyhébben szólva is zavaró", sérti az afroamerikai közösséget. Az újság szerkesztősége előtti múlt heti tiltakozáson részt vett Sharpton tiszteletes is, aki bírálta a lapot a felemás bocsánatkérésért, és azt mondta: "Azt hiszik, majmok vagyunk (...) majd rájönnek, hogy oroszlánok vagyunk".