Többhetes ereménytelen tárgyalás után már biztos, hogy Izraelben nem lesz nagykoalíció az ország eddig kormányzó Kadima és az új kormány megalakítására megbízást kapott Benjamin Netanjahu pártja, a Likud között. A két párt között nézetkülönbségek vannak az izraeli-palesztin béke megteremtése ügyében is.

Nincs lehetőség nagykoalíciós kormány megalakítására Izraelben - jelentette ki pénteken Benjamin Netanjahu, az izraeli jobboldali Likud párt vezetője. "Mindent elkövettem a nagykoalíció létrehozása érdekében, de legnagyobb sajnálatomra Livni asszony kategorikus elutasításába ütköztem" - mondta a kormányalakítással megbízott Netanjahu újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Cipi Livnivel, a centrista Kadima párt vezetőjével.

A tárgyalások a február 10-én rendezett parlamenti választás után kezdődtek, amelyen a Kadima 28 képviselői helyet szerzett, a Likud csak 27-et, de utóbbi a különböző jobboldali pártokkal együtt 65 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A választás előtt a Kadimával együtt kormányzó Munkapártnak 13 képviselői hely jutott.

A pénteki találkozó után a Kadimát vezető Livni - aki a távozó kormányban külügyminiszteri posztot töltött be - közölte, nem hajlandó részt venni egy Netanjahu vezette nagykoalícióban, és a Kadima ellenzékbe vonul.

Netanjahu kormányra kerülése azt jelenti, hogy veszélybe kerül az amúgy is törékeny izraeli-palesztin békefolyamat, amelynek az utóbbi években az volt a fő iránya, hogy létrejöjjön egy önálló palesztin állam. A Likud vezetője ugyanis ellenzi ezt a tervet, és egyfajta "gazdasági békekötést" szorgalmaz a palesztinokkal. Ez konfliktust okozhat az Izrael fő támogatójaként számon tartott Egyesült Államokkal, miután Washington szintén azt a megoldást támogatja, hogy legyen önálló palesztin állam.