Előrehozná az afgán elnökválasztást Karzai

Vágólapra másolva!
Augusztus helyett már áprilisban megtartaná az elnökválasztást Hamid karzai afgán államfő. Karzai szerint így lenne alkotmányos a választás.
Vágólapra másolva!

Az augusztusra kitűzött elnökválasztás időpontjának előbbre hozására kérte föl szombaton a választási bizottságot Hamid Karzai afgán államfő. Karzai szerint már áprilisban meg kellene tartani az elnökválasztást. Indoklásként az afgán alkotmány hat cikkére hivatkozott. Az egyik cikk szerint az elnökválasztást legalább egy hónappal azelőtt kell rendezni, hogy lejár a hivatalban lévő államfő megbízatása; Karzaié május 21-éig tart.

A választási bizottság éppen egy hónapja, január 29-én döntött úgy, hogy augusztus 20-ra tűzi ki a választást. A testület a szervezéshez szükséges idővel és biztonsági okokkal magyarázta döntését. Az ENSZ "pragmatikus szükségszerűségnek" minősítette a jóval Karzai mandátumának lejárta utáni választási időpontot, viszont az afgán ellenzék botrányt emlegetett, és alkotmányellenesnek kiáltotta ki a dátumot.

Ez lesz Afganisztán történetének második elnökválasztása, amely általános és közvetlen választójogon alapul. Az elsőt 2004 végén rendezték, amelyet a tálibok uralmát megdöntő amerikai erők által az ideiglenes kormány élére állított Karzai nyerte meg - a szavazatok 55 százalékával.