Felgyújtotta magát, majd meglőtték a tibeti szerzetest

Vágólapra másolva!
Benzinnel locsolta le, és felgyújtotta magát egy buddhista szerzetes pénteken Tibetben. A férfi előzőleg ezer társával megpróbált bejutni egy szent helyre, de a biztonsági erők nem engedték. A magát felgyújtó szerzetesre rá is lőttek, aki összeesett. Állítólag kórházba került.
Vágólapra másolva!

Felgyújtotta magát egy tibeti buddhista szerzetes Kína délnyugati részén. A szerzetes feltehetően a kínai kormány vallásellenes politikája miatt tiltakozott. A szerzetesre rálőttek a kínai biztonsági erők.

A Tapey néven azonosított szerzetes péntek délután gyújtotta fel magát Tibetben, a Szecsuan (Sichuan) tartománybeli Apában (Aba), és eközben meglőtték - közölték tibetiekkel szimpatizáló jogvédő szervezetek. A szerzetest feltehetőleg kórházba szállították, állapotáról nincsenek hírek.

Egy másik emberi jogi szervezet, a Students for a Free Tibet (Diákok a Szabad Tibetért) szerint az incidens Kirti kolostor közelében történt, amikor a hatóságok megakadályozták, hogy ezer szerzetes bejusson a szent hely belsejébe. A szerzetesek ezután szétszéledtek, de egyikük, a húsz év körüli Tapey benzinnel öntötte le és felgyújtotta magát, majd összeesett, miután többször rálőttek a biztonsági erők.

Tibetben szerdán kezdődtek az újévhez kapcsolódó hagyományos ünnepségek, de sok tibeti bojkottálja ezeket, emlékezve az egy évvel ezelőtti tüntetésekre és az azokat követő hatósági leszámolásokra. A dalai láma, Tibet száműzetésben élő vallási vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi körülmények között nem helyénvaló ünnepségeket rendezni.

A tibeti újév mellett a jövő hónapra esik a levert 1959-es Kína-ellenes felkelés 50. évfordulója. A dalai láma és sok ezer híve akkor hagyta el Tibetet, és azóta él száműzetésben. A kínai hatóságok nem engednek újságírókat a tartományba, ezért független forrásból lehetetlen ellenőrizni a történteket.