Ezer lázadó határőrt köröznek gyilkosságért Bangladesben

Vágólapra másolva!
Ezernél is több lázadó határőrt köröznek Bangladesben gyilkosság vádjával. A határőrök négy nappal ezelőtt lázadtak fel béremelést követelve, miközben megöltek 77 embert.
Vágólapra másolva!

Több mint ezer zendülő bangladesi határőrt köröznek a négy nappal ezelőtt kitört lázadásban elkövetett gyilkosságokért - közölte vasárnap az ázsiai ország rendőrsége.

A határőrizeti feladattal ellátott félkatonai alakulatnak, a Bangladesi Lövészeknek mintegy kétezer tagja lázadt fel szerdán dakkai főhadiszállásukon, amely egybeépült egy katonai tiszti lakóteleppel. A lázadásban a legfrissebb adatok szerint megöltek 77 embert, főleg a hadsereg tisztjeit, és további 72 ember eltűnt.

A zendülés azért tört ki, mert a határőrök szerint illetményük növekedése nem tart lépést a hadseregben szolgálókéval.

A zendülők feletti ítélkezésre külön törvényszékeket hoznak létre - jelentették be vasárnap kormányzati és katonai tisztségviselők. Az erről szóló döntést szombat este hozta meg a kormány. Ha valamely határőrről bebizonyosodik, hogy embert ölt a lázadás során, fel is akaszthatják - közölték.

A zendülés a határőrök és Sejk Haszina Vazed miniszterelnök csütörtöki megállapodásával ért véget. A találkozón a fellázadt határőröket 14 tagjuk képviselte, akik közül hat állítólag közte van a mintegy ezer körözött embernek.