Harmadszor is halálra ítélték Vegyi Alit

Vágólapra másolva!
Harmadszor is halálra ítélték Szaddám Huszein egykori iraki diktátor unokatestvérét, Vegyi Alit. Az újabb halálbüntetést ezúttal emberiesség elleni bűntett miatt szabták ki rá. Először 2007-ben, majd tavaly másodszor ítélték halálra.
Vágólapra másolva!

A harmadik halálos ítéletet szabták ki hétfőn Irakban Szaddám Huszein néhai diktátor unokatestvérére, a egyi Ali néven is ismert Ali Haszan al-Madzsidra. Az újabb halálbüntetést emberiesség elleni bűntett miatt rótták ki az egykori belügyminiszterre. A vád szerint felelős azért, hogy iraki katonák 1999-ben a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben megöltek több tucatnyi síita civilt, sokakat pedig elüldöztek. Így akarták megakadályozni, hogy tiltakozó megmozdulás törjön ki egy síita méltóság megölése miatt. A síiták szerint ugyanis a Huszein-rezsim ügynökei ölték meg a nagy tekintélynek örvendő Mohammed Szadik asz-Szadr nagyajatollahot.

Összesen tizennégyen ültek a vádlottak padján, közülük "Vegyi Alit" és két másik vádlottat - a Huszein-rezsim titkosszolgálatának egykori vezetőjét és a Baasz Párt egyik volt funkcionáriusát - ítélték halálra, 11 ember börtönbüntetést kapott, közülük hárman életfogytig tartó szabadságvesztést. Két vádlottat - köztük Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert - felmentett a bagdadi bíróság.

Alit először 2007 júniusban ítélték halálra 182 ezer iraki kurd 1980-as évekbeli lemészárlása miatt, majd tavaly decemberben az 1991-es síita felkelés leverésében játszott szerepéért.