Harmadszor is halálra ítélték Vegyi Alit

2009.03.02. 14:06

Harmadszor is halálra ítélték Szaddám Huszein egykori iraki diktátor unokatestvérét, Vegyi Alit. Az újabb halálbüntetést ezúttal emberiesség elleni bűntett miatt szabták ki rá. Először 2007-ben, majd tavaly másodszor ítélték halálra.

A harmadik halálos ítéletet szabták ki hétfőn Irakban Szaddám Huszein néhai diktátor unokatestvérére, a egyi Ali néven is ismert Ali Haszan al-Madzsidra. Az újabb halálbüntetést emberiesség elleni bűntett miatt rótták ki az egykori belügyminiszterre. A vád szerint felelős azért, hogy iraki katonák 1999-ben a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben megöltek több tucatnyi síita civilt, sokakat pedig elüldöztek. Így akarták megakadályozni, hogy tiltakozó megmozdulás törjön ki egy síita méltóság megölése miatt. A síiták szerint ugyanis a Huszein-rezsim ügynökei ölték meg a nagy tekintélynek örvendő Mohammed Szadik asz-Szadr nagyajatollahot.

Összesen tizennégyen ültek a vádlottak padján, közülük "Vegyi Alit" és két másik vádlottat - a Huszein-rezsim titkosszolgálatának egykori vezetőjét és a Baasz Párt egyik volt funkcionáriusát - ítélték halálra, 11 ember börtönbüntetést kapott, közülük hárman életfogytig tartó szabadságvesztést. Két vádlottat - köztük Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert - felmentett a bagdadi bíróság.

Alit először 2007 júniusban ítélték halálra 182 ezer iraki kurd 1980-as évekbeli lemészárlása miatt, majd tavaly decemberben az 1991-es síita felkelés leverésében játszott szerepéért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK