Washington államban is lehetséges az eutanázia

Vágólapra másolva!
Életbe lépett az a törvény Washington államban, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyíthatatlan betegek halálos adag gyógyszert kapjanak. A gyógyszereket orvos írja fel, de magának a betegnek kell bevennie azokat. Az eutanázia engedélyezéséről még tavaly döntöttek népszavazáson az állam lakói.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Washington államban is törvényes lett az eutanázia, miután ezen a héten életbe lépett az erről szóló törvény. Az északnyugati szövetségi állam a második az Egyesült Államokban, ahol az orvosok halálos mennyiségű gyógyszert írhatnak fel azoknak a gyógyíthatatlan betegeknek, akik meg akarnak halni. Eddig csak Oregonban volt törvényes az eutanázia, ott 14 éve fogadtak el erről törvényt.

Washington lakossága a tavaly novemberi elnök- és törvényhozási választással egy időben tartott népszavazáson döntött a kegyes halál engedélyezéséről. Az új törvény nem teszi kötelezővé az eutanázia alkalmazását olyan orvosok és kórházak számára, akiknek, illetve amelyeknek erkölcsi fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban.

Azok a betegek kérhetnek kezelőorvosuktól eutanáziát szenvedéseik megrövidítésére, akiknek legfeljebb hat hónapjuk van hátra. A gyógyszert az orvos írja fel, de a halálos dózist maguknak a betegeknek kell bevenniük az orvos segítsége nélkül. Kívánságát, hogy meg akar halni, a betegnek szóban és írásban is közölnie kell kezelőorvosaival, tanúk előtt.