Hatan indulnak az algériai elnöki posztért

2009.03.03. 7:17

Hat jelölt indulhat az algériai elnökválasztáson, köztük a jelenlegi elnök, Abdel-Azíz Buteflika is. Buteflika eredetileg nem indulhatott volna, mert már kétszer betöltötte a posztot, ám tavaly eltörölték ezt a korlátozást. Az ellenzék szerint ezzel a választás lefutott meccsé vált, ezért ők nem is állítottak jelöltet.

Hat jelölt, köztük a hivatalban lévő Abdel-Azíz Buteflika algériai államfő indulását engedélyezte a jövő hónapra kiírt elnökválasztáson az észak-afrikai ország alkotmánybírósága. Eredetileg 13-an jelöltették magukat. Buteflika mellett egy trockista, két nacionalista, egy mérsékelt iszlamista és egy reformer szellemiségű iszlamista jelölt indulhat harcba.

Bualem Beszaih, a testület elnöke hétfő este hozta nyilvánosságra a törvényes követelményeknek megfelelő jelöltek névsorát. Nekik például össze kellett gyűjteni legalább 75 ezer támogató aláírást az ország 48 megyéjéből 25-ben.

Az algériai ellenzék két hagyományos pártja, amely már a 2007-es parlamenti választásokat is bojkottálta, ezúttal sem indít jelöltet. Nem hajlandó indulni Abdallah Dzsaballah, egy iszlamista mozgalom vezetője sem, arra hivatkozva, hogy már eldőlt a választás kimenetele azzal, hogy tavaly novemberben feloldottak minden alkotmányos korlátozást, amely addig az egymás után betölthető államfői mandátumokra vonatkozott.

A 71 éves Buteflika jelenleg második - ötéves - mandátumát tölti, és a korábbi előírások értelmében harmadszor már nem indulhatott volna. Ahmed Ujahia kormányfő szerint az államfő újbóli indulását négymillió ember támogatta aláírásával, és kétség sem fér hozzá, hogy az algériai választók rá fognak szavazni.a

KAPCSOLÓDÓ CIKK