Bűnvádi eljárás indulhat a volt román kormányfő ellen

2009.03.04. 14:23

Rábólintott a román képviselőház arra, hogy az ügyészség bűnvádi eljárást indítson Adrian Nastase volt kormányfő ellen. Nastasével szemben két alkalommal is felmerültek korrupciós vádak, ám a parlamentben többször is megakadályozták az eljárás elindítását. Nastase azt állítja, hogy a vádak koholtak, és szerdán mentelmi joga felfüggesztése melletti szavazásra biztatta a képviselőket, hogy végre tisztázhassa magát.

A román képviselőház szerdán 158 szavazattal 128 ellenében engedélyezte, hogy az ügyészség bűnvádi eljárást indíthasson Adrian Nastase volt miniszterelnök, szociáldemokrata politikus ellen. A román parlament alsóháza az előző napon fogadta el a házszabály módosításáról szóló indítványt. Ennek értelmében a jelen lévő képviselők felének szavazata plusz egy voks is elegendő ahhoz, hogy egy volt vagy jelenlegi, képviselői mandátummal is rendelkező miniszter ellen bűnvádi eljárás induljon. Eddig minősített többségre volt szükség, emiatt a képviselőházban többször is sikerült megakadályozni, hogy az ügyészség megindíthassa az eljárást.

A 2000 és 2004 között kormányfő Nastase ellen az ügyészek két korrupciógyanús ügyben is vizsgálódnak.

A szavazás előtti felszólalásában Nastase maga kérte képviselőtársait, hogy bátran szavazzanak mentelmi jogának megvonása mellett, mert így végre tisztázhatja magát a vádakkal szemben. Azt állította politikailag manipulált ügyről, koholt vádakról van szó, amelyek hátterében szerinte Traian Basescu államfő áll. Nastase ugyanerről számolt be José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez a napokban intézett levelében is.

A szerdai szavazás titkos volt, ezért nem lehet biztosan tudni, hogy az egyes képviselők miként voksoltak. A kormánykoalíció részét alkotó - és a miniszterelnököt adó - Demokrata-Liberális Párt (PDL), valamint az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazás előtt bejelentette: képviselőik igennel szavaznak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetése, akárcsak a kormánykoalícióban szintén helyet foglaló Szociáldemokrata Párt (PSD), amelyhez Nastase is tartozik, nem követelt "pártfegyelmet" az ügyben, képviselőinek lelkiismeretére bízta a döntést.

A két korrupciós ügy "Tamara nagynéni", illetve ""Zambaccian 2" néven vonult be a romániai köztudatba. Az ügyészek azt állítják, hogy Nastase kormányfői mandátuma idején az építkezési szakhatóság vezetőjétől összesen 800 ezer euró értékű kenőpénzt kért cserébe azért, hogy megtartsa őt tisztségében.

A másik ügyben azzal gyanúsították Nastasét, hogy ő vesztegette meg kormányfői mandátuma idején a pénzmosás-megelőzési hatóság akkori vezetőjét. Állítólag így akarta elérni, hogy a tisztségviselő tüntesse el a felesége nevére nyitott bűnügyi aktát. A nyomozók akkor arra figyeltek fel, hogy a politikus neje 400 ezer eurót helyezett el bankszámláján, miközben jövedelme alapján ekkora összegre nem tehetett szert. Akkor azt állították, hogy felesége nagynénjétől örökölték a pénzt, akiről azonban kiderült, hogy szerény körülmények között élt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK