Áll a bál az ukrán-orosz gázszerződés körül

Vágólapra másolva!
Átkutatta szerdán az ukrán biztonsági szolgálat az ukrán Naftogaz gázvállalat irodáit. A hatóságok egy bűnügy kapcsán annak a szerződésnek az eredeti példányát akarják lefoglalni, amelyet a cég a gázszolgáltatás felújításáról januárban kötött az orosz Gazprommal. A Naftogaz vezetőit azzal gyanúsítják, hogy eltulajdonítottak 6,3 milliárd köbméter földgázt körülbelül 218 milliárd forint értékben. A nyomozást szerdán átmenetileg leállította egy kijevi bíróság. Az ukrán miniszterelnök közvetetten az államfőt vádolta meg azzal, hogy ő áll a nyomozás hátterében.
Vágólapra másolva!

A részletek kivizsgálásáig leállította szerdán az ukrán gázvállalat elleni nyomozást egy kijevi bíróság a Naftogaz megbízott igazgatójának keresetére. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) kedden indított büntetőeljárást azon gyanú alapján, hogy a Naftogaz vezetői eltulajdonítottak 6,3 milliárd köbméter földgázt 7,4 milliárd hrivnya - 218 milliárd forint - értékben. Őrizetbe vették az energia-vámhivatal egyik helyettes osztályvezetőjét is. Vele kapcsolatban az a gyanú, hogy része volt az Európának szánt orosz gáz egy részének eltulajdonításában. A bíróság a tárgyalást március 17-re tűzte ki.

Előzőleg, szerda délelőtt kommandósok törtek be az ukrán Naftogaz gázvállalat irodáiba, házkutatást tartottak, és egyebek között le akarják foglalni az Oroszországgal január 19-én aláírt, 2009-2019-re szóló gázszállítási szerződés eredeti példányát - közölte a Naftogaz sajtóosztálya.

A hírt megerősítették az ukrán Biztonsági Szolgálatnál is, azzal, hogy az iratokat egy bűnügy kapcsán foglalják le, és hogy embereik folytatják a házkutatást, őket kísérik maszkos kommandósok. Valentyin Zemljanszkij, a Naftogaz szóvivője szerint az iratok lefoglalása megbénítja a társaság működését.

Nyomoznak a RoszUkrEnergo kapcsán is. Ez a - Gazprom és ukrán magánszemélyek vegyesvállalkozásában működő - cég korábban az orosz-ukrán gázkereskedelem közvetítője volt, de a januári orosz-ukrán megállapodás megszüntette ezt a szerepét. A Magyarországra is szállító RoszUkrEnergónak saját állítása szerint 11 milliárd köbméter földgáz áll ukrajnai tárolókban, de nem tud hozzáférni. A hírekből nem derül ki világosan, de a gáz egy részének vagy egészének elvámolását kifogásolják a nyomozó szervek.

Január elején az gázipari vállalat, a Gazprom elzárta a gázcsapot a késedelmes ukrán fizetés és a 2009-re szóló új szerződés hiánya miatt. Ez oda vezetett, hogy két hétre leálltak az európai gázszállítások. A gáztranzit felújítását két hét után az tette lehetővé, hogy a Gazprom és az ukrán gázimportőr, a Naftogaz vezetői aláírták a gázszállításokat rögzítő szerződést.

Timosenko szerint a nyomozás célja a Naftogaz megbénítása

A szerződést ukrán részről Julija Timosenko kormányfő is aláírta. Alekszandr Turcsinov kormányfő-helyettes szerint az orosz-ukrán szerződést azért akarják lefoglalni az SZBU emberei, hogy megakadályozzák a március 7-én esedékes elszámolást a Gazprommal. Viktor Juscsenko államfő ugyanis korábban határozottan ellenezte a szerződés létrejöttét.

Timosenko másként látja, szerinte a nyomozás célja a Naftogaz megbénítása, az ukrán gázelosztó és fizetési rendszer lerombolása volt. A szerda délelőtti házkutatásnál Timosenko pártjának képviselői még össze is verekedtek a szolgálat embereivel.

Timosenko szerdán közvetett módon Viktor Juscsenkót vádolta meg azzal, hogy ő áll az ügy hátterében: "Ukrajnában igen kevés olyan naiv politikus és újságíró maradt, aki úgy vélné, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat az államfő utasítása nélkül mert lépni" - mondta újságíróknak a miniszterelnök Párizsban. Hozzátette azonban: a történtek nem a kormányfő és az elnök közötti szembenállásról szólnak, hanem korrupt csoportok harcát jelzik. Timosenko azt ígérte: minden körülmények között megvédi a Naftogazt.

Noha a Naftogaz korábban jelezte, hogy problémák lehetnek a februári szállítások március 7-én esedékes kifizetésével, délelőtt Timosenko, délután pedig - a házkutatás után - Zemljanszkij Naftogaz-szóvivő közölte, hogy meglesz az oroszoknak szánt fizettség.