Kína szerint nem lőttek az önégető tibeti szerzetesre

Vágólapra másolva!
Majdnem egy hét késéssel számolt be a hivatalos kínai hírügynökség arról, hogy múlt pénteken Szecsuán tartományban egy tibeti szerzetes felgyújtotta önmagát. A hivatalos közlés ugyanakkor tagadta a nyugati hírforrásokban megjelent értesülést, hogy rálőttek volna az önégető akcióval tiltakozó szerzetesre.
Vágólapra másolva!

Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes a kínai Szecsuán tartományban - számolt be csütörtökön a múlt pénteken történt az esetről a hivatalos Új Kína hírügynökség. Korábban nyugati szervezetek - köztük a londoni székhelyű Free Tibet (Szabad Tibet) egyesület és a washingtoni székhelyű International Campaign for Tibet (Nemzetközi Mozgalom Tibetért) - adtak hírt az esetről.

A tiltakozó akció Szecsuán egy jobbára tibetiek lakta körzetében történt. A helyi Kirti kolostor fiatal szerzetese tibeti zászlót tartott a kezében, rajta a dalai láma képével, amikor benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát a kínai kormány korlátozásai elleni tiltakozásul. A nyugati szervezetek arról számoltak be, hogy lövések hallatszottak, miután a szerzetes megkezdte akcióját, de nem jelölték meg értesülésük forrását. A beszámolók szerint a bonc a lövések dörrenése után esett össze.

Az Új Kína jelentése azonban nem említ lőtt sebeket, szerinte súlyos égési sérülésekkel kezelik a fiatalembert. A hírügynökség szerint ugyanannak a kolostor egy másik szerzetese "bevallotta időközben, hogy ő koholta és terjesztette el a lövésekről szóló álhírt". Azért "hazudott, hogy nagyobb felfordulást okozzon, és ismét Tibetre terelje a külföld figyelmét" - írta az állami hírügynökség.

Márciusban lesz az 1959-es, Kína-ellenes tibeti felkelés és egyúttal a dalai láma emigrációba vonulásának 50. évfordulója. A kínai hatóságok emiatt egyre növelik a biztonsági készültséget a himalájai területen, és korlátozzák az odautazás lehetőségét. A múlt év márciusában nagy tüntetések és súlyos zavargások voltak Tibetben.