Marokkó megszakította a kapcsolatot Iránnal

Vágólapra másolva!
Visszahívta teheráni ügyvivőjét, vagyis megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal Marokkó. A szunnita muszlim országok körében felháborodást okozott, hogy a legfőbb iráni vallási vezető egyik tanácsadója állítólag megkérdőjelezte Bahrein szuverenitását.
Vágólapra másolva!

A Marokkói Királyság pénteken megszakította diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal - jelentette be szűkszavú közleményben a marokkói külügyminisztérium. A Reuters hírügynökség emlékeztetett arra, a muzulmán világ szunnita részében felháborodását az váltotta ki, hogy a síita Irán kormánya - sajtójelentések szerint - megkérdőjelezte a közeli Bahrein szuverenitását.

Ali Akbar Natek-Núri, Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének egyik tanácsadója tett állítólag olyan kijelentést februárban, amelyben Iránnak követelte a szuverenitást Bahrein felett. Teherán később közölte, hogy félreértették, tévesen értelmezték az illetékes szavait. Marokkó mindenesetre konzultációra hazahívta teheráni ideiglenes ügyvivőjét, hogy tiltakozzon az iráni részről elhangzott "helytelen megjegyzések" ellen.