Régi történetek fájdíthatják a botját rázó elnök fejét

Vágólapra másolva!
Dacosan és gúnyosan fogadta a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék ellene kiadott nemzetközi letartóztatási parancsát Omár al-Basír szudáni elnök. Egyelőre nincs mitől félnie a gyilkosságokért, kínzásokért, nemi erőszakért körözött államfőnek: Szudánban sokan mellette állnak, 15 éve övé a hatalom, biztosan ül az elnöki székben, a törvényszéknek pedig nincs hatalma elfogatni. Egyedül a Hága által szintén hivatali idejük alatt megvádolt elődei - a szerb Szlobodan Milosevic és a libériai Charles Taylor - miatt fájhat a feje: 1-2 éven belül mind a bíróság elé kerültek.
Vágólapra másolva!

"Azt üzenjük a gyarmatosítóknak, hogy nem törünk meg, nem hódolunk be, nem térdelünk le; azért támadnak minket, mert nem vagyunk hajlandóak behódolni... Felkészültünk emberek. Felkészültünk, hogy ellenálljunk a megszállásnak, és felkészültünk, hogy kiüssük a megszállókat. Kiütöttük a 19. században és a 20. században, és ki fogjuk ütni a 21. században is" - többek között ezekkel a szavakkal fogadta csütörtökön Omar Hasszán al-Basír szudáni elnök a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék ellene kiadott szerdai letartóztatási parancsát. Ezrek előtt ünnepeltette magát Khartúmban a törvényszék által gyilkosságok, kivégzések, nemi erőszak és kínzások miatt keresett elnök.

Basír szerint az igazi bűnözők az Egyesült Államok és Európa vezetői, "egy nap mi szolgáltatunk igazságot fölöttük" - jelentette ki botját az ég felé rázva. Az elnök energikus tőmondatokkal tüzelte híveit, mögötte álló munkatársai közül egyik időnként vásári kikiáltóként "Allahu akbar" (Isten hatalmas), vagy más könnyen ismételhető rigmusban tört ki - például: "Lelkünkkel, testünkkel megóvunk Basír" -, amelyet rendre ezrek ismételtek kórusban (az eseményről számos felvételt töltöttek fel az internetre). A beszéd előtt és után is zene szólt, az emberek táncoltak, az elnök ritmusra lengette a botját, miközben a tömeg fölött egy katonai helikopter körözött.

Az egész rendezvény örömünnepnek tűnt, pedig nagyon súlyosak a Basír elleni vádak: az ENSZ szerint 300 ezer ember vesztette életét és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az ország nyugati részében fekvő Darfúrban évek óta dúló konfliktus miatt, és ezért ő maga is felelős. Nemzetközi jogvédők és a hágai törvényszék szerint a kormány támogatásával és hallgatólagos jóváhagyásával követik el a térségbeli milíciák a civilek elleni leszámolásokat. Az Amnesty International szerint az elhúzódó konfliktus miatt 2,2 millió embert fenyeget éhínség és járványok.


Részlet Basír csütörtöki beszédéből

Ez az első alkalom, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság hivatalban lévő állami vezető ellen ad ki letartóztatási parancsot. Hamarosan hivatalosan is kérik Bashir kiadását a szudáni hatóságoktól. Luis Moreno-Ocampo a hágai törvényszék főügyésze szerdán közölte, Szudánnak kötelessége végrehajtani a letartóztatási parancsot. Ám a szudáni együttműködésben nem bízhatnak. Szudán nem ismeri el a hágai bíróságot, és már két, Darfúr miatt korábban megvádolt férfit sem volt hajlandó kiadni.

Maguk a szudániak sem támogatják a letartóztatást. A BBC News-nak a fejleményeket kommentáló helyiek szerint nem az számít, hogy Basír bűnös-e vagy sem, hanem, hogy egy saját bírósági rendszerrel rendelkező szuverén állam belső ügyéről van szó. A nemzetközi közösségnek sokkal jobban oda kellene figyelnie, mert valójában az ország stabilitására jelent veszélyt egy ilyen letartóztatási parancs. Más azt álltja, hogy egy ország elnöki posztja a személyiség felett áll, a letartóztatási parancs valójában a szudáni alkotmány elleni támadás, az ország népének megsértése.

Elhangzott olyan vélemény, hogy le kell tartóztatni az elnököt, bár ezzel nem fog megváltozni a helyzet, pártja folytatja majd az általa kijelölt irányt. Más szerint csak akkor lenne szabad letartóztatni Basírt, ha egyben letartóztatják a darfúri lázadó vezéreket is - akik szintén részesei voltak a civilek elleni érőszaknak - és a Khartúmmal hosszú évekig polgárháborút vívó dél-szudáni vezetést is, amelynek tagjai ugyancsak számos vérengzésért felelősek.

Forrás: AFP

Basírnak azonban nem kell komolyan tartania a letartóztatástól. Hívei kitartanak mellette, Khartúm belvárosában pénteken is több tucat támogatója menetelt zászlókkal, akik azt kiáltozták "vérükkel és lelkükkel" kelnek elnökük védelmére. Elnöki posztja biztosnak tűnik, ellenzéke gyenge, pártján, a Nemzeti Kongresszusi Párton belüli legerősebb riválisai egyelőre sokkal kevésbé bíznak egymásban, mint az elnökben.

A hágai bíróságnak nincs végrehajtó hatalma, nem tudja érvényesíteni a letartóztatási parancsot, országa nem fogja kiadni a 15 éve folyamatosan hatalomban lévő elnököt, a Szudánban több ezer békefennartót állomásoztató ENSZ pedig már közölte, nekik nincs felhatalmazásuk elfogni Basírt. Azt is könnyen elkerülheti, hogy olyan államba utazzon, amely aláírta a nemzetközi törvényszék működésére vonatkozó római egyezményt - 108 olyan ország létezik, ahol elvileg letartóztathatnák -, és nem kell féltenie diplomáciai kapcsolatait sem, még az ENSZ szóvivője is azt mondta, továbbra is szóba állnak vele, ha szükséges.

Az International Crisis Group elemzése szerint azonban sokáig nem tarható fenn a feszült szudáni helyzet. Egyre többen lesznek pártja vezetésében, akik úgy vélik, nem célravezető a Szudán távoli tartományai elleni agresszió és a párt - gazdasági befolyásának megőrzése és saját túlélése céljából - változtatni fog politikáján vagy vezetésén. De ha sikert akar elérni, akkor mindkettőn változtatniuk kell - állítja a Crisis Group.

Forrás: AFP
Még ünneplik

Jogvédők azonban abban bíznak, hosszabb távon sikerrel jár a törvényszék, és Charles Taylor egykori libériai diktátor, illetve Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök példáját emlegetik, akik ellen szintén még hivatali idejük alatt emeltek vádat Hágában.

"Amikor Milosevic és Charles Taylor ellen vádat emeltek az illetékes törvényszékek, csak gúnyolódtak, de egy-két éven belül mindkettőt letartóztatták, és bírósági eljárások indultak ellenük" - idézte a Reuters John Pendergastot a népirtások ellen küzdő ENOUGH Projectből. Taylort jelenleg Hágában őrzik, ahol a Libériával szomszédos Sierra Leonében elkövetett háborús bűnökért kell felelnie, Milosevic pedig majdnem ponotsan három éve hunyt el hágai cellájában. A HRW szerint Milosevicet és Taylort is meggyengítették a hágai vádak, és ez vár Basírra is, aki ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat.