Vágólapra másolva!
Lemondott vezető tisztségéről John Magee ír püspök az egyházmegyéjében történt pedofilügyek miatti vizsgálatok hatására. A püspök távozását már régóta követelték, mivel nem lépett időben, amikor napvilágra kerültek az egyházmegyéjében történt szexuális visszaélések ügyei.
Vágólapra másolva!

Pedofilbotrány miatt lemondott John Magee ír püspök, aki 1968 és 1984 között három pápának is a magántitkára volt. Magee az egyházmegyéjében történt szexuális visszaélések miatt került bírálatok középpontjába, s az ír katolikus egyház szombaton bejelentette: a püspök lemond hivatalának gyakorlásáról.

Magee lemondását már tavaly óta követelték, miután egy egyházi vizsgálóbizottság arra a megállapításra jutott, hogy az egyházmegyében veszélynek tették ki a gyermekeket. A vizsgálat szerint az egyházi vezetők ugyanis nem reagáltak megfelelően azokra a vádakra, amelyek szerint szexuális visszaélések történtek.

A lemondást a pápa elfogadta, s az egyházmegye vezetésével ideiglenesen mást bízott meg. Magee ugyanakkor megtarthatja püspöki rangját.

A 62 éves főpap három pápát is szolgált titkárként, VI. Pált, I. János Pált és II. János Pált. Ő volt az, aki 1978. szeptember 28-án holtan találta a váratlanul elhunyt I. János Pál pápát.