A Valódi IRA magára vállalta a merényletet

Vágólapra másolva!
A Valódi IRA, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szakadár csoportja  magára vállalta azt a támadást, amelyet egy észak-írországi brit kaszárnya ellen hajtottak végre szombat éjjel. A támadásban 2 katona meghalt, 4 másik ember megsérült. Észak-Írországban 1997 óta nem öltek meg brit katonát.
Vágólapra másolva!

Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szakadár csoportja, a Valódi IRA (Real IRA) magára vállalta vasárnap azt a támadást, amelyet egy észak-írországi brit kaszárnya ellen hajtottak végre. A Valódi IRA a Sky tv-csatorna jelentése szerint egy dublini újságnál, a The Sunday Tribune-nál jelentkezett, hogy közölje: emberei hajtották végre az akciót.

A bejelentkező használta azt a kódot, amely alátámasztja az ilyen hívások valódiságát. Egyáltalán nem mentegetőzött két civil megsérülése miatt, hanem azt mondta, hogy ők (egyébként pizzaárusok) is "a brit korona kollaboránsai". Mint mondta, a közeli napokban több részletet is elárulnak.

A magát Valódi IRA-nak nevező csoport 1997-ben alakult, szembehelyezkedve az észak-írországi a megbékélési folyamattal. Ez a csoport követte el 1998. augusztus 15-én a 29 éves konfliktus legvéresebb merényletét: Omaghban 29 embert öltek meg.

Kát halott, négy sérült

Szombat éjjel két brit katonát agyonlőttek, amikor támadás ért egy katonai laktanyát Észak-Írországban - adta hírül a BBC. A hadsereg szóvivője szerint két másik katonát és két civilt is súlyos állapotban vittek kórházba.

A támadás Antrim városában található Massereene katonai bázison történt, Belfasttól 16 kilométerre északra, helyi idő szerint szombaton 21 óra 40-kor. A tettesek gépkocsival hajtottak a támaszpont bejáratához, és két hosszú géppisztolysorozatot lőttek ki, majd elmenekültek. A BBC szerint a fegyveresek pont akkor lőttek, amikor egy pizzafutár autó megállt a bázis előtt, két sérült a pizza futárok közül került ki.

A BBC-nek egy közelben lakó szemtanú azt mondta, hogy először tűzijátéknak hitte a durranásokat, aztán viszont újabb 10-20 lövést hallott. A lövések eldördülése után a laktanya szirénái megszólaltak, majd legalább hat mentőautó és rengeteg rendőrségi jármű érkezett a helyszínre.

"Sokkolt a gyáva támadás"

"Azt gondolom, hogy az egész országot sokkolta és meggyalázta ez a gonosz és gyáva támadás" - mondta a BBC-nek Gordon Brown Brit miniszterelnök. A kormányfő szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Észak-Írországban biztosítsák a nyugalmat, valamint, hogy felelősségre vonják a gyilkosokat.

A támadás az utóbbi évek legsúlyosabb terrorcselekményének számít Észak-Írországban. A merényletet után egyes elemzők már azt valószínűsítették, hogy a támadást a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok egyike, a magát Valódi IRA-nak nevező szervezet követhette el.

A csoport elnevezése jelzi, hogy tagjai nem ismerik el az északír katolikusok képviselőjének a britellenes katolikus milíciát, az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), amely évekkel ezelőtt befejezte tevékenységét. Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki egyezség zárta le. A milícia két éve bejelentette, hogy leszerelte fegyverzetét.

Észak-Írországban - ahol a brit hadsereg 2007-ben felhagyott a rendszeres utcai járőrözéssel - 1997 óta most először haltak meg brit katonák terrorcselekmény következtében. A legutóbbi terrortámadás 1998-ban történt Omagh városában, ahol a Valódi IRA gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott fel, a merényletben 29-en haltak meg.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka a szombat éjjeli támadás előtt alig másfél nappal tett közzé figyelmeztetést arról, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben erősödött a szélsőséges csoportok tevékenysége, és komoly a kockázata annak, hogy terrorcselekmény történik a közeljövőben. A terrorveszély erősödését jelezte, hogy néhány hete egy autóba rejtett pokolgépet találtak és hatástalanítottak a tűzszerészek egy észak-írországi kisvárosban.

Észak-Írországban több mint tíz éve tűzszünet, két éve pedig hivatalosan is béke van. Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza a tartományt, korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva.