Kimosná a tudományból a politika piszkát Obama

Vágólapra másolva!
Megszüntette a Bush-kormány őssejtkutatásokra nyolc éve bevezetett korlátozásait Barack Obama amerikai elnök. Ezzel beváltotta azt az ígéretét, hogy - szemben elődjével - tudományos kérdésekben politikai döntéseket hozzon. Obama külön feljegyzést is kiadott arról, hogy mentesüljenek a tudományos döntések a politikai befolyástól és a dogmatizmustól.
Vágólapra másolva!

Hétfőn bocsátotta ki azt a rendeletet Barack Obama amerikai elnök, amelyben feloldja az emberi őssejtkutatásra vonatkozó korlátozásokat az USA-ban. Ezzel véget vet az elődje, George Bush által követett politikának. Bush 2001 nyarán tiltotta meg, hogy állami pénzeket fordítsanak embrionális őssejtek kutatására.

A kutatók az Obama döntése után kutathatóvá váló emberi embriókból nyerhető őssejtek vizsgálatától számos orvostudományi áttörést várnak. Erről részleteket az [origo] tudomány rovatának cikkében olvashat.

Véget ér Bush dogmatizmusa

Barack Obama már a választási kampányban megígérte: ha megválasztják, elődje számos politikai döntését felülbírálja. Beiktatási beszédében azt mondta, "a tudományt visszahelyezzük az őt megillető helyre...". Megjegyzésével arra utalt, hogy a Bush-kormány számos alkalommal - jellemzően konzervatív beállítottságú szavazói kegyeit keresve - politikai ideológiájának rendelte alá a tudománnyal kapcsolatos döntéseket.

Ilyen volt az őssejtkutatás most rendeződő helyzete. A 8 éve érvényben lévő korlátozás értelmében a kutatóknak teljesen el kellett különíteniük egymástól az államilag finanszírozott tevékenységet és a magánpénzekből folytatott esetleges őssejtkutatást.

Politikai szempontoknak vetette alá a Bush-kormány a klímaváltozás ügyét is. Az elnök sokáig vitatta az emberi tevékenység globális felmelegedésben játszott szerepének jelentőségét, és nem ratifikálta például a kiotói egyezményt, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszafogását szolgálta. 2006-ban azzal vádolták meg a Fehér Házat, hogy kozmetikázza a klímaváltozással kapcsolatos tudományos jelentéseket.

Az AIDS elleni küzdelemben is tetten érhető volt a tudomány politikai akaratnak való alávetése. A Bush-kormány mindenek elé helyezte az önmegtartóztatás propagálását. Önmegtartóztatás (angolul: abstinence - A), a partnerhez való hűség (be faithful B), és óvszerhasználat (use condom C) - szólt az ABC néven futó politika, ám az óvszerhasználatot csak a kockázatot jelentő csoportokban (droghasználók és prostituáltak) propagálták, a fiatal pároknak maradt az önmegtartóztatás.

Bush ugyan jelentős összegeket fordított a betegség elleni küzdelemre, de kormánya nem sulykolta az óvszerhasználat fontosságát, pedig ez az AIDS elleni küzdelemben dolgozók szerint a leghatékonyabb mód a betegség terjedésének megakadályozására. Egy tavalyi AIDS-tanulmány készítői azzal vádolták Busht, hogy kormánya gyakorlatilag befagyasztotta a betegség megelőzésére szánt összegeket az USA-ban, és az amerikai AIDS-betegek száma 40 százalékkal magasabb, mint korábban gondolták. A távozó elnök tavaly elismerte, hogy változtatni kell a politikán.

Bush és kormánya elvetette a tudományos szempontokat a Plan-B nevű, esemény utáni fogamzásgátló tabletta körüli huzavonában is. Az élelmiszer-biztonsági hivatal évekig halogatta a döntést arról, hogy vény nélkül is lehessen-e vásárolni a szexuális érintkezés után 72 órán belül hatékony fogamzásgátlót. Támogatói azzal érveltek, hogy alkalmazásával biztonságosan elkerülhetők a nem kívánt terhességek és a fölösleges abortuszok, és ésszerű megoldás a nemi erőszak áldozatainak is. Ellenzői attól tartottak, hogy a könnyű elérhetőség szabadosabb szexuális életre buzdíthatta volna a fiatalokat. Az 1999-ben bemutatott tablettát végül csak 2006-ban és kizárólag 18 éven felüliek számára tették vény nélkül megvásárolhatóvá.

Obama hétfői döntése véget vetett ennek a gyakorlatnak, sőt, tovább is ment. Az elnök hétfőn egy a rendelettől különálló, de azzal összefüggő feljegyzést is kiadott. Ennek célja, hogy a tudományos kérdésekben hozott döntéseket mentesítse a politikai befolyástól. Obama egyik tudományos tanácsadója azt mondta a Washington Postnak, az elnök "eltökélt, hogy tisztán a tudományos gyakorlatot, a tudomány és a tudományos bizonyítékok felelős gyakorlatát alkalmazza a dogmával szemben a szövetségi politika alakításában ".