Amerikai hírszerzők: Iránnak nincs fegyverképes uránja

Vágólapra másolva!
Irán még nem rendelkezik olyan magas fokon dúsított uránkészlettel, amely alkalmas lenne atombomba előállítására - közölték amerikai hírszerzési vezetők. Szerintük a közelmúltban végzett iráni rakétakísérletek nincsenek közvetlen összefüggésben az iszlám köztársaság atomprogramjával. Amerikai kormánytisztviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a feltételezések szerint Irán atomfegyver gyártására törekszik.
Vágólapra másolva!

Irán még nem rendelkezik olyan magas fokon dúsított uránkészlettel, amely alkalmas lenne atombomba előállítására - közölték kedden amerikai hírszerzési vezetők. Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató és Michael Maples altábornagy, az amerikai katonai titkosszolgálat (DIA) vezetője szenátusi meghallgatásán úgy vélte: Teherán még nem döntött arról, hogy előállít-e ilyen fegyverképes uránt. Szerintük a közelmúltban végzett iráni rakétakísérletek nincsenek közvetlen összefüggésben az iszlám köztársaság atomprogramjával.

Az iráni nukleáris és rakétaprogram feltehetően különböző fejlesztési irányokat követ, a közelmúltbeli iráni rakétakísérletek nem kapcsolódnak közvetlenül az atomprogramhoz - tették hozzá a vezetők a szenátus úgynevezett fegyveres szolgálatok bizottságában.

Amerikai kormánytisztviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a feltételezések szerint Irán atomfegyver gyártására törekszik. Teherán azonban mindig tagadta ezt, azt állítva, hogy nukleáris programja békés jellegű. A hírszerzési főnök és a katonai felderítés vezetője ezzel szemben kedden azt mondta: széles körű egyetértés van az amerikai hírszerző szervezetek között az iráni kérdés értékelésében, vagyis abban, hogy Teheránnak nincs erősen dúsított uránja, és nem is döntött annak előállításáról.

Blair arra is kitért: Izrael a legrosszabb forgatókönyvvel számolva azt feltételezi, hogy Irán előbbre tart atomfegyver-fejlesztési programjában. Mint megjegyezte: Jeruzsálem ugyanazokkal az értesülésekkel rendelkezik, mint Washington.

Az ENSZ februárban arról tett jelentést, hogy Irán annyi alacsony dúsítású uránt állított elő, amely átalakítás esetén talán elegendő lehet egy atombomba előállításához. Arról viszont nem tud a külföld, hogy Irán rendelkezne erősen dúsított urán előállításához szükséges berendezésekkel.