Hamisítvány a német ámokfutó figyelmeztetése

Vágólapra másolva!
Hamisítvány a német rendőrök szerint az a figyelmeztetés, amelyet a korábbi hírek szerint a 15 embert megölő Tim Kretschmer állítólag a gyilkosságok előtti napon egy chatfórumon tett közzé - írja a Spiegel. A kamasz motivációjáról egyelőre csak találgatások jelentek meg, a rendőrség szerint a fiú tavaly pszichológiai kezelés alatt állt.
Vágólapra másolva!

Cáfolta a német rendőrség azt a korábbi közlést, miszerint a 15 emberrel és magával is végző Tim Kretschmer 6 órával a gyilkosságok előtt egy chatfórumos bejegyzésben előre közölte volna a tettét - írja a Spiegel. A német lap online kiadásának információi szerint a kamasz számítógépén nincs semmi nyoma annak, hogy a 17 éves fiú írta volna a figyelmeztetést.

Még a rendőrségi bejelntés előtt az érintett site-ot üzemeltető cég tulajdonosa is közölte a Spiegel szerint, hogy Tim Kretschmer soha nem járt az oldalukon. Csütörtök este a BBC azt közölte: még nem tudja pontosan a német rendőrség, hogy hamisítvány, vagy valódi-e az állítólagos chatfórumos figyelmeztetése.

Szerda este jelentkezett a rendőrségen egy férfi, aki közölte, hogy fia hat órával a mészárlás előtt chatelt az ámokfutó kamasszal. A német hatóságok egy csütörtöki sajtótájékoztatón idéztek a chaten zajlott állítólagos beszélgetésből. "Mindig ugyanaz, mindenki kinevet. Senki sem ismeri fel a képességeimet. Vannak itt fegyvereim" - írta állítólag Tim Kretschmer, majd hozzátette, hogy másnap bemegy a régi iskolájába, és "rendesen befűt nekik". "Tartsátok nyitva a füleiteket, holnap hallani fogtok rólam. Jegyezzétek meg magatoknak a hely nevét: Winnenden" - olvasható a bejegyzésben. Végül arra kérte azokat, akikkel chatelt, hogy ne szóljanak a rendőrségnek, mert csak viccelt.

A szerda esti bejelentést tevő apa gyereke sem vette komolyan az üzenetet, és egy, az interneten nevetést jelölő LOL-lal válaszolt, a chat egy másik résztvevője pedig azt írta, előbb képeket akar látni, majd csak akkor hisz neki - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A BBC szerint a website, ahol az üzenet megjelent, átmenetileg nem elérhető, mivel a szerver amerikai. A német rendőrség hivatalos kéréssel fordult az Interpolhoz, hogy hozzáférhessenek a szerverhez - írja a BBC. A rendőröket felhasználók figyelmeztették arra, hogy kétséges lehet a bejegyzés eredetisége.

A német sajtóban egyelőre csak találgatások folynak a winnendeni reáliskolát megtámadó Tim Kretschmer motivációiról, a rendőrség csütörtökön azt mondta, hogy a fiú 2008-ban depresszió miatt pszichológiai kezelés alatt állt, amit megszakított. Gyakran játszott lövöldözős számítógépes játékokkal, otthonának átkutatásakor pedig horrorfilmekre és erőszakos jeleneteket tartalmazó filmekre bukkantak.

Az áldozatok közt több a lány és a nő

A német sajtó szerint feltűnő, hogy Kretschmer ámokfutásának áldozatai elsősorban diáklányok és tanárnők: hét lányt és három tanárnőt lőtt le. Szinte minden esetben fejre célzott, ami a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása szerint azt jelenti, hogy tudatosan járt el, nem vaktában lövöldözött. Az iskola egyik diákja - aki ismerte a fiút - a Spiegelnek ugyanakkor azt mondta, hogy ez a terem adottságaival függhet össze, bővebben azonban nem kommentálta kijelentését. A lapnak nyilatkozó diákok szerint Kretschmer bosszút akart állni, ezért ment pont az ő régi osztályával azonos 10. D-be, de hogy pontosan min vagy kin, arra vállvonással válaszoltak az újságírónak.

"Nem volt feltűnő" - ez a leggyakoribb jelző, amivel a német lapoknak nyilatkozók Kretschmert jellemzik. A további jelzők szerint félénk volt és befelé forduló, de nem volt magányos. Az iskolában a közepes tanulók közé tartozott. Arról ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy volt-e barátnője.

A Winnendenben lezajlott mészárlás után szakértők a német közoktatás hiányosságairól beszéltek az újságíróknak. A Welt online kiadása Dieter Lenzent, a berlini Freie Universität elnökét idézi, aki szerint nem kell azon csodálkozni, hogy a legtöbb ámokfutó fiú. Szerinte ők a német képzési rendszer vesztesei, mert a közoktatás elhanyagolja őket, különösen a keleti tartományokban. Mint mondta, a német iskolarendszer az óvodától a felsőoktatásig erősíti a nemi különbségeket.