Tüntető jogászokat gumibotoztak Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Gumibotokkal oszlatták fel Pakisztánban azt a kormányellenes tüntetést, amelynek résztvevői a 2007-ben elmozdított bírák visszahelyezését követelték. A kormány az elmúlt napokban 400 tüntetőt vett őrizetbe, és betiltotta a politikai gyűléseket.
Vágólapra másolva!

Pakisztáni rendőrök csütörtökön gumibotokkal próbálták feloszlatni a kormányellenes tüntetőket Karacsi városában a legfelsőbb bíróság épülete előtt - írja a BBC.

A főként jogászokból álló tüntetőket több száz rendőr próbálta visszaszorítani a bíróság környékéről. A rendőrség több tucat embert tartóztatott le. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy az előző elnök, Pervez Musarraf által elmozdított bírákat - köztük a legfelsőbb bíróság elnökét - helyezzék vissza állásukba.

A hatóságok az előző napokban közel 400 tüntetőt vettek őrizetbe. A kormány országszerte betiltotta a politikai demonstrációkat arra hivatkozva, hogy azok vérontásba torkollhatnak. Serri Rehman tájékoztatási miniszter azt mondta: korábban az ő pártja is tartott hasonló tiltakozásokat, de sosem buzdított lázadásra.

A jogászokhoz csatlakoztak a legnagyobb ellenzéki pártok vezetői is, köztük Navaz Sarif volt kormányfő. A Sarif vezette pakisztáni párt tavaly májusban lépett ki a mindössze pár hétig működő kormánykoalícióból.

A Pakisztáni Muzulmán Liga (PML-N) volt a négypárti koalíció második legnagyobb tagja. A koalíció legerősebb pártja a december meggyilkolt Benazir Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari által vezetett Pakisztáni Néppárt (PPP). Zardarit szeptemberben választották meg az ország elnökévé.

A PML-N azért lépett ki a koalícióból, mert nem tudott megállapodni a PPP-vel azon bírák visszahelyezéséről, akiket Pervez Musarraf államfő bocsátott el tisztségükből 2007 novemberében. Sarif azzal a fő feltétellel vitte be pártját a koalícióba, hogy a 60 bírót visszahelyezik posztjára.