Elengedték a terroristagyanúsnak gondolt holland állampolgárokat

Vágólapra másolva!
Bizonyítékok hiányában elengedte a holland rendőrség azt a hat férit és egy nőtt, akiket csütörtök este vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával. A marokkói származású holland állampolgárok a rendőrség előzetes gyanúja szerint robbantásos merényleteket tervezett Amszterdamban.
Vágólapra másolva!

A holland rendőrség még csütörtökön vett őrizetbe hét embert terrorizmus gyanújával - közölte csütörtök este a holland ügyészség. A hat férfi és egy nő robbantásos merényleteket tervezett Amszterdamban a rendőrség első közlése szerint. Péntek este azonban bizonyítékok hiányában mindannyiukat szabadlábra helyezték. A házkutatások során ugyanis semmilyen bizonyítékot nem találtak a gyanú alátámasztására, és a kihallgatások sem igazolták a gyanút, így pénteken előbb négy férfit és egy nőt, majd később a maradék két férfit is szabadon engedtek.

A gyanúsítottak kivétel nélkül marokkói származású holland állampolgárok voltak, a legfiatalabb 19, a legidősebb 64 éves. Egyiküket állítólag valamilyen kapcsolat fűzte az öt éve a madridi Atocha pályaudvaron elkövetett pusztító robbantássorozat egyik tetteséhez, aki életét vesztette az elővárosi vonatok ellen végrehajtott, több mint 190 halálos áldozatot követelő merényletben.

Az első tájékoztatás szerint szerda éjjel névtelen bejelentés érkezett az amszterdami rendőrségre, amely szerint három férfi robbanóanyagot készül elhelyezni több üzletben a város délkeleti részén. Az érintett kerületet zömmel bevándorlók lakják, de ott található több nagyáruház, például egy IKEA, továbbá egy mozi és az Ajax futballcsapat stadionja, az Amsterdam ArenA.

A rendőrség csütörtök hajnalban lezárta a stadion melletti bevásárlóutcát - ahol nagyjából 30 nagyáruház sorakozik, többek között egy Decathlon sportbolt és egy Mediamarkt műszaki áruház -, és az IKEA áruházat is. Több házkutatást tartottak. A nyomozás kiterjed a szomszédos Belgiumra is.

A terrorfenyegetés miatt elmaradt a The Killers amerikai zenekar csütörtök estére tervezett koncertje. A banda a Heineken Music Hallban lépett volna föl, a koncertterem szintén a rendőrség által lezárt Arena bevásárlóutcában van.