Távol tartják Székelyföldtől március 15-én Sólyomot

Vágólapra másolva!
Visszavonták a román hatóságok a korábban Sólyom László köztársasági elnök gépének március 15-ére kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyét, az államfő ezért szombaton utazik Székelyföldre. A román külügyminisztérium korábban jegyzékben fejezte ki aggályait az államfő magánlátogatása miatt, majd a magyar tárca vonta kérdőre a román nagykövetet.
Vágólapra másolva!

A tervezettnél egy nappal korábban, március 15. helyett 14-én délután látogat Székelyföldre Sólyom László köztársasági elnök - közölte az államfő hivatala. Az időpontváltozás oka, hogy a román légügyi hatóságok visszavonták az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt.

Sólyom eredeti programja szerint vasárnap a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe, és Csíkszeredában szólt volna az összegyűltekhez, majd fáklyás felvonuláson vett volna részt. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője az MTI-nek azt mondta: a megváltozott program szerint az államfő szombaton Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, illetve beszédet mond, majd még aznap hazautazik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerdán közleményben tudatta, hogy értesüléseik szerint "román illetékes hatóságok" eltanácsolták Sólyom Lászlót a március 15-i erdélyi látogatásától. Kumin akkor az MTI-nek azt mondta: semmiféle változásról nem tud.

Stefan Runcan, a marosvásárhelyi repülőtér igazgatója azt mondta, nem tud a leszállási engedély visszavonásáról, és készen állnak arra, hogy fogadják vasárnap a magyar államfőt szállító repülőgépet. A román közlekedési minisztérium illetékesei az MTI-nek azt mondták, mivel katonai repülőgépről van szó, az engedélyek kibocsátása és visszavonása a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozik. Costi Spanu, a védelmi minisztérium szóvivője a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, ebben a kérdésben semmilyen információval nem rendelkezik.

Diplomáciai pengeváltás

A román külügyminisztérium korábban szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát Sólyom László március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt - értesült pánteken diplomáciai forrásból az MTI. A bukaresti magyar nagykövettel közölték: tartanak attól, hogy Sólyom tervezett látogatása "nem olyan jelzést küld, amely megfelel a két ország közötti stratégiai partnerségi viszonynak". A nagykövet azt válaszolta, hogy éppen a látogatás román ellenzése küld a két ország partnerségével ellentétes üzenetet.

A bukaresti tiltakozás után a magyar külügyminisztérium is bekérette a budapesti román nagykövetet, hogy megtudják, mi az oka a román kezdeményezésnek. Ezt követően vonták vissza péntek reggel a román légügyi hatóságok a magyar államfőt szállító gép számára korábban már kiadott leszállási engedélyét. Az MTI úgy tudja, a köztársasági elnök pénteken délelőtt konzultált a magyar külügyi tárca államtitkárával is az ügyről.

"Pillanatnyilag egy kicsit értetlenül szemléljük a történéseket. Nagyon reméljük, hogy itt valami félreértésről lehet szó" - mondta a román elutasításról Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár szerint ilyenre nem volt példa az elmúlt években. A két ország EU- és NATO-tagállamként stratégiai partnere egymásnak, és Budapest szerint a magyar-román kapcsolatok rendezettek.

Az államtitkár szerint a Külügyminisztérium március 9-én diplomáciai jegyzékben jelezte a román félnek, hogy Sólyom László Romániába látogat. Arról is tájékoztatták a románokat, hogy az államfő repülővel utazik magánlátogatására. Budapest szabályszerűen kérte meg a berepülési engedélyt, amelyet meg is kaptak március 11-én, de másnap indoklás nélkül visszavonták. Nem vonták azonban vissza az időszakos rádiófrekvencia-használatra kapott engedélyt.

Korábban a köztársasági elnök azt tervezte, hogy a Vajdaságba látogat március 15-én, de szerb vezetés jelezte, hogy nem örülnek Sólyomnak. Az államfő ekkor azt a döntést hozta, hogy az eredeti programtól eltér, és a meghívásoknak két időpontban tesz eleget: részt vesz a március 15-i ünnepségeken, de a további helyszínekre később látogat el. Ezt azonban a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége vette sértésnek, és közleményben üzente meg Sólyomnak, hogy nélküle kívánnak ünnepelni.