A japán kormányfő elutasítja az előrehozott választást

Vágólapra másolva!
Aszo Taro japán kormányfő nem akar előrehozott parlamenti választásokat tartani, inkább egy újabb recesszió ellenes fellendülési programot dolgoztatna ki. Az előrehozott szavazás az ellenzéknek kedvezne.
Vágólapra másolva!

A japán kormányfő szerint nem lehet előrehozott parlamenti választásokat tartani az országban azelőtt, hogy a kormány beindítja a gazdaság fellendítését célzó tervet.

Aszo Taro a Jiji japán hírügynökségnek adott, szombaton közzétett interjúban azt mondta, hogy nincs más mód az ország gazdaságának beindítására, egyben emlékeztetett arra, hogy legkésőbb szeptemberben amúgy is választások lesznek.

A rendkívül népszerűtlen miniszterelnököt egyre jobban sürgeti a legnagyobb ellenzéki erő, a Japán Demokrata Párt, hogy oszlassa fel a képviselőházat és írja ki az előrehozott választásokat. A voksolás vélhetően az ellenzéknek kedvezne.

Aszo pénteken jelentette be, hogy arra utasította a kormányzó Liberális Demokrata Pártot, hogy dolgozzanak ki egy új fellendülési programot a recesszió ellen. Ez már ősz óta a harmadik ilyen program lenne.

A japán gazdaság a második világháború óta legsúlyosabb recesszióját éli át, amelyet elsősorban exportjának összeomlása okozott a nemzetközi kereslet elapadása miatt.