Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek három embert szombaton reggel az egy héttel ezelőtt Belfast közelében meggyilkolt két brit katona ügyében. A támadásban - amelyet a Valódi IRA vállalt magára - négy másik ember megsérült. 
Vágólapra másolva!

Három embert őrizetbe vettek szombaton reggel az egy héttel ezelőtt Belfast közelében meggyilkolt két brit katona ügyében - közölte az északír rendőrség. A 41, 32 és 21 éves férfiakat kihallgatják, a hatóságok bővebb információt nem adtak.

A március 7-én a Massereene laktanya ellen elkövetett támadásban - amelyet később a Valódi Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA szakadár, republikánus szárnya vállalt - két katona vesztette életét, 4 másik ember megsérült. Észak-Írországban 1997 óta nem öltek meg brit katonát.

Két nap múlva, hétfő éjszaka lelőttek egy segélyhívásra kiérkező rendőrt. A tisztet az északír fővárostól, Belfasttól délre fekvő Armagh grófságban, Craigavon kisváros katolikus negyedében lőtték agyon. A gyilkosság áldozatául esett rendőr egy kéttagú járőr tagjaként érkezett a település iskolájához, ahová valamelyen incidens miatt hívták ki őket. Ez utóbbi merényletet a Folytonosság IRA nevű szervezet vállalta magára.

A két szakadár szervezet tagjai - ahogy az elnevezésük is jelzi - nem ismerik el az északír katolikusok érdekképviselőjének a legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milíciát, az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), amely évekkel ezelőtt befejezte fegyveres tevékenységét.

Észak-Írországban - csaknem harminc évi vérontás után - két éve hivatalosan is béke van. A rendezési folyamat legfőbb eddigi eredményeként - korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva - együtt kormányozzák Észak-Írországot a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.