Göncz: Barátságtalan lépés Sólyom autóztatása

Vágólapra másolva!
Útlevele és gépkocsija ellenőrzése után beengedték Romániába Sólyom László köztársasági elnököt a román határőrök szombaton. Göncz Kinga szerint tipikus határőr-ellenőrzés volt az egész, nem tartott tovább két percnél. A magyar külügyminiszter ugyanakkor "barátságtalan lépésnek" minősítette a román hatóságok döntését, amellyel autós utazásra kényszerítették az államfőt. Az egyik román lap szerint "egy félreértelmezett kifejezés" miatt vonták vissza a román hatóságok pénteken Sólyom repülőgépének leszállási engedélyét. Az államfő saját kopjafát állított a nyergestetői emlékhelyen.
Vágólapra másolva!

"A magyarázat egyelőre a technikai magyarázat, illetőleg az erre való hivatkozás. Azért természetesen azt gondoljuk, hogy nem csak erről szól a történet. (...) Ha valóban arról szól a történet, hogy nem szívesen látják a magyar elnököt egy magyar nemzeti ünnep alkalmából, az elfogadhatatlan" - kommentálta Göncz Kinga külügyminiszter szombaton az MTI-nek azt, hogy a román légügyi hatóságok nem engedélyezték Sólyom László államfő gépének romániai leszállását.

A magyar miniszter szerint elképzelhető, hogy a történésekben szerepet játszik a most zajló romániai elnökválasztási kampány. "Barátságtalan lépés volt a román fél részéről a leszállási engedély megtagadása. A Külügyminisztérium egyelőre nem kapott megnyugtató magyarázatot erre" - tette hozzá Göncz Kinga.

Elkérték az útleveleket, megnézték a kocsikat

Sólyom László köztársasági elnök szombat délelőtt lépte át Borsnál gépkocsival a román-magyar határt. Délután a köztársasági elnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett nyergestői megemlékezésen közölte: "A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden akadály ellenére együtt ünnepelünk... Ez mindig az együttlét, közösségünk megélésének örömteli alkalma. Ilyenkor felemelő érzés átélni magyar voltunkat. Jó magyarnak lenni, itt a Nyergestetőn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén" - fogalmazott az államfő.

Sólyom László saját kopjafát állított a nyergestetői emlékhelyen. Az ünnepségen jelen volt Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői, a környező városok és falvak polgármesterei ugyancsak részt vettek az ünnepségen. A szervezők szerint több mint kétezer ember gyűlt össze a hegytetőn.

A köztársasági elnök a román és magyar sajtó képviselői előtt kifejezte meggyőződését, hogy amikor egy államfő egy másik országban élő nemzeti kisebbség tagjaival együtt emlékezik meg egy nemzeti ünnepről, az hozzájárul a két ország kapcsolatának javulásához.

Az utazásának körülményeit firtató újságírói kérdésre azt felelte: "Furcsának tartom a történteket, de hát itt vagyok. Ezt majd a két külügyminisztérium tisztázza egymással". Hozzátette, barátságtalan gesztusként értékeli, hogy a román hatóságok visszavonták leszállási engedélyét.

Göncz normális menetről tud

Göncz Kinga információi szerint csak a szokásos gyorsított ellenőrzésen esett át a magyar-román határon szombaton délelőtt az Erdélybe tartó elnöki konvoj. "Semmi nem volt a teljesen normális meneten kívül, ami az, hogy a határnál mindenki odaadta az útlevelét, majd visszaadták azokat. Két perc alatt átjutottak" - mondta protokollos információk alapján a miniszter.

Az MTI úgy értesült, hogy a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, és a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre az MTI szerint.

Korábban megkérdeztük a román határőrök viselkedéséről Kumin Ferencet, az államfő tanácsadóját, és Szelestey Lajos külügyi szóvivőt, de egyikük sem tudott konkrétumokat mondani a határellenőrzésről.

Evenimentul Zilei: "Románia kötekedik"

"Egy félreértelmezett kifejezés" miatt vélték úgy a román hatóságok, hogy nem alkalmas Sólyom László magyar köztársasági elnök március 15-i csíkszeredai látogatása - írta szombati számában az Evenimentul Zilei című román napilap.

A Románia kötekedik Magyarországgal című tudósításban a bukaresti újság azt írta: a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége a román külügyminisztériumot Sólyom László március 15-re tervezett csíkszeredai látogatásáról értesítő levelében úgy fogalmazott, hogy a magyar államfő a Hargita megyei és a csíkkozmási önkormányzat által szervezett ünnepségeken vesz részt.

A lap szerint az önkormányzat kifejezést szó szerint fordították románra, így a dokumentumban a román "autoguvernare" szó szerepelt. Romániában ugyanakkor a helyi és megyei önkormányzati szerveket tanácsnak - consliu - nevezik. A lap szerint a román hatóságok azzal érveltek, hogy érzékeny téma Székelyföld területi autonómiája, és ezért tanácsolták Sólyom Lászlónak, hogy ne jöjjön most Romániába.

A lap megszólaltatja Smaranda Enache emberjogi aktivistát, a marosvásárhelyi Pro Europa Liga civil szervezet elnökét, aki közölte: az önkormányzat (autoguvernare) kifejezésnek a szó szerinti román fordítása nem jelent autonómiát, hanem csupán a Romániában is létező helyi közigazgatást.

Az Evenimentul Zilei tudni véli, hogy a Sólyom repülőgépének leszállási engedélyét azért is vonták vissza a román hatóságok, mert katonai géppel érkezett volna Marosvásárhelyre a magyar államfő. A román lap megjegyzi, hogy ez a magyarázat meglepő, hiszen a román protokollszabályok szerint Traian Basescu román államfő repülőgépe is a védelmi minisztériumhoz tartozik, így katonai repülőgépnek számít, akárcsak számos más államfőé - írja a lap.

Adevarul: az autonómia okozta

Az Adevarul című napilap szerint a román-magyar "légi incidenst" az autonómia okozta. A lap emlékeztet arra, hogy a román és a magyar államfő legutóbb Budapesten is ellentétes álláspontot fogalmazott meg ebben a kérdésben.

A korábban többször is magyarellenes cikkeket megjelentető Ziua című napilap "Magyar diverzió" cím alatt tudósít a magyar államfő erdélyi magánlátogatásáról. A lap szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) szintén szombaton zajló kongresszusának is köze lehet ahhoz, hogy a magyar államfő egy nappal korábban jön Székelyföldre az eredeti programjához képest.

A Gandul című napilap idézi Titus Corlateant, a román szenátus külügyi bizottságának szociáldemokrata elnökét, aki természetesnek minősítette a román hatóságok reakcióját, hiszen megítélése szerint a magyar államfő látogatásának célja Székelyföld területi autonómiájának a támogatása.

Hétfőn értékelik a helyzetet

Az államfő eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen a kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.

Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival ment az ünnepség helyszínére, majd még szombaton elindult vissza Budapestre.

Göncz Kinga az MTI-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a leszállási engedély megtagadásának ügyében csütörtökön a Külügyminisztériumba rendelték a budapesti román nagykövetet, Bukarestben pedig a magyar főkonzult. A Külügyminisztériumban hétfőn reggel értékelik a kialakult helyzetet és várhatóan ismét a minisztériumba hívatják a budapesti román nagykövetet - tette hozzá a miniszter.