Hatalmas sajtóérdeklődés közepette kezdődött hétfőn az ausztriai St. Pöltenben a lányát 24 évig házának pincéjében fogva tartó, és vele vérfertőző viszonyt folytató Josef Fritzl pere. A férfit többek között nemi erőszakkal, vérfertőzéssel, gyilkossággal vádolják. A per gyors lesz, pénteken már ítélet várható.

Nemi erőszak, vérfertőzés, személyi szabadság korlátozása miatt kell felelnie Josef Fritzlnek, aki 24 évig tartotta háza pincéjébe zárva lányát, akitől hét gyermeke született. A 73 éves férfi pere hétfőn kezdődött el. A vádak között szerepel a gondatlanságból elkövetett emberölés is, mivel lánya egyik tőle született gyermeke nem sokkal világra jövetele után meghalt.

A vezető bíró két óra után elrendelte a nyilvánosság kizárását. A bizonyítékokat ugyanis zárt tárgyaláson mutatják be - elsősorban család magánéletének megóvása érdekében -, szerepel köztük Fritzl lányának több órás tanúvallomása is. A tárgyalási napok fejleményeiről utólag, szerkesztett beszámolókat közöl majd a bíróság, a sajtó képviselői csak az ítélet kihirdetésekor, pénteken lehetnek jelen.

Fritzl úgy lépett be a tárgyalóterembe, hogy az arcát eltakarta egy kék aktatartóval, így - a jelenlévő fotóriporterek felháborodására - nem lehetett lefotózni őt. A tárgyalás során higgadtan viselkedett, a bíró kérdésére Fritzl teljes egészében vagy részben elismerte bűnösségét a vádpontok többségében. A gondatlanságból elkövetett emberölés és a rabszolgasorban tartás vádját visszautasította.

Forrás: AFP
További képekért kattintson!

Fritzl ügye Ausztria utóbbi évtizedeinek egyik legsúlyosabb bűncselekménye, a pert hatalmas sajtóérdeklődés kíséri. A BBC szerint körülbelül 200 újságíró gyűlt össze St. Pöltenben, ahol a pert tartják, ám a bírósági tárgyalóterembe csak 100 embert engednek be. A hatóságok repüléstilalmi zónát alakítottak ki a bírósági épület feletti légtérben, hogy megakadályozzák a híradósok helikoptereinek repülését.

Az áldozatok - a feleség és a gyerekek, Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. Fritzlt DVD-felvételről szembesítik az áldozatok, legfőképp az Elisabeth által elmondottakkal. Az előzetesen rögzített vallomások mintegy 11 órát tesznek ki. A per során szakértőket, köztük pszichiátereket is meghallgatnak.

A több hónapig tartó vizsgálat után az alsó-ausztriai tartományi ügyészség tavaly novemberben emelt vádat Fritzl ellen. Ha a St. Pölten-i bíróság esküdttanácsa az összes vádpontban bűnösnek találja a mérnököt, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. Fritzl sorsáról nyolc esküdt fog dönteni: ők állapítják majd meg a bűnösségét vagy felmentik a vádak alól. Az ítéletet három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg az esküdtek.

Bár a tavaly elvégzett pszichiátriai vizsgálat szerint Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagyfokú lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Emiatt az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetését abnormális elítéltek intézményében helyezzék el.