CIA-s kínzásokról készített jelentést a Vöröskereszt

Vágólapra másolva!
Kínzással vallatták az al-Kaida vezetőinek tartott rabokat a CIA titkos börtöneiben - állítja a Vöröskereszt titkos jelentése, amelynek részleteit szombaton hozta nyilvánosságra egy amerikai újságíró. A foglyok kikérdezésén alapuló beszámoló szerint az amerikai ügynökök verték, éheztették, vízben fojtogatták a rabokat, és ezzel megsértették a nemzetközi jogot.
Vágólapra másolva!

Kegyetlenül megkínozta a terrorizmus gyanújával fogva tartott rabokat titkos börtöneiben a CIA - állítja egy szombaton nyilvánosságra hozott dokumentum, amelyet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (IRCR) készített. A jelentést a szervezet 14 olyan, a guantánamói börtöntáborba szállított fogoly kikérdezése után állította össze, akiket állításuk szerint korábban az Egyesült Államok területén kívül található titkos börtönökben kínoztak.

A 2007-es jelentés fizikai és szellemi brutalitásról is beszámol, és "kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmóddal" vádolja az amerikai hírszerzést - írja a The Washington Post. Az ilyen típusú bántalmazást a genfi egyezmények szigorúan tiltják, azaz alkalmazásukkal az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot.

A kínzásokról készített beszámolót 2007 óta nem hozták nyilvánosságra, azt a Vöröskereszt csak vezető CIA-tisztviselőknek és a Fehér Háznak adta át. Egy másolat azonban eddig tisztázatlan körülmények között eljutott Mark Danner újságíróhoz, aki a New York Review-ben kivonatokat tett közzé belőle. A CIA nem volt hajlandó kommentálni a jelentést.

"A halál kapujában"

A Vöröskereszt által kikérdezett foglyokat a jelentés szerint többek között veréssel és alvásmegvonással kínozták a titkos börtönökben, extrém hőmérsékleteknek tették ki őket, és a "waterboarding" néven ismert kínzási technikával fulladást szimuláltak rajtuk. Ez utóbbi abból állt, hogy a vallatásra vitt fogoly arcát kendővel letakarták, majd a rongyra vizet öntöttek. Így ha a rab lélegezni próbál, csak folyadék jön át a kendőn, ami a fulladás érzetét okozza, és ezáltal pánikot kelt benne.

A jelentés sokszor a fogvatartottak saját szavaival írja le a titkos CIA-börtönöket, amelyekben a beszámolók szerint a rabok oda-vissza megjárták "a halál kapuját". A foglyokat állítólag kikérdezés közben fejjel a falnak verték, rendszeresen megütötték, és hideg vízbe mártották őket. Volt, akit két kihallgatás között meztelenre vetkőztetve hangos zenével bombáztak, vagy napokik nem hagytak aludni és enni. Néhány rab arról számolt be, hogy napokig kellett állnia egy szál pelenkában, miközben kezük a fejük fölött össze volt bilincselve.

Egy a dokumentumot ismerő amerikai tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy "a jelentés olyan állításokra támaszkodik, amelyeket terroristák mondtak", a Vöröskereszt vezetői ugyanakkor nem vitatták a nyilvánosságra hozott kivonatok hitelességét. A szervezet szóvivője inkább azzal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, hogy az információk ilyen módon szivárogtak ki. "A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 2006 óta látogatott foglyokat Guantánamón, akiket korábban a CIA őrzött. Egy bizalmas párbeszéd részét képezi minden aggodalom vagy megfigyelés, amit a látogatások során éreztünk vagy tettünk" - idézte Bernard Barrett szóvivőt a The Washington Post.

Kimondták a sokat kerülgetett szót

A CIA-börtönökben tapasztalható rossz bánásmódról már korábban is több jelentés látott napvilágot, de a Vöröskereszt beszámolója az eddigi leghitelesebb és legmegbízhatóbb forrás. A dokumentumban ráadásul először használják egyértelműen és hivatalosan a "kínzás " szót a CIA módszereire. "Az a bánásmód, aminek [a rabok] egyesével vagy csoportosan, ki voltak téve, amíg a CIA-programnak voltak alávetve, kínzás" - idézte a jelentést Mark Danner.

A jelentés közreadója szerint a szó használatának fontos jogi jelentősége van: "a Vöröskereszt a genfi egyezmények védelmezője, és amikor ezt a szót használja, annak törvényi ereje van" - fogalmazott az újságíró professzor a The Washington Postnak adott telefonos interjúban. Danner kizártnak tartotta, hogy a fogvatartottak maguk találták ki a kínzásokról előadott történeteket, hiszen a beszámolók különböző rabok esetében "percre pontosan" egybeestek, miközben a rabokat egymástól elzártan tartották.

Emberi jogi szervezetek szinte azonnal kiálltak a szerző érvelése mellett: "A beszámolók kifogástalan forrásból származnak" - mondta a The Washington Postnak az Amnesty International terrorellenes szakértője, aki szerint a nyilvánosságra kerülő részletek egyre sokkolóbb képet festenek a CIA berkeiben történő visszaélésekről.

George Bush, az előző amerikai elnök korábban elismerte, hogy a CIA "kényszerítő kihallgatási módszereket használt" a vezető al-Kaida-foglyokon. Bush azonban állította, hogy a módszerek nem sértik az amerikai törvényeket. Michael V. Hayden, a CIA korábbi igazgatója tavaly azt is megerősítette, hogy három fogvatartottat a "waterboarding"-nak is alávetettek 2003 előtt. Barack Obama, az új elnök beiktatása után néhány órával már törvénytelennek nevezte ezeket a módszereket, de ezután is vonakodott hivatalos kérést intézni az ügyben a CIA-hoz - emlékeztet a The Washington Post.