Készen áll a halálra a madagaszkári elnök

Vágólapra másolva!
A madagaszkári hadsereg elfoglalta az elnöki palotát, miután az államfő elfogására szólította fel a fegyveres erőket az ellenzék vezetője. Az államfő egy másik épületben tartózkodott, de közölte, hogy készen áll a halálra. Az afrikai szigetországban január óta kemény harc folyik az ellenzék és az állam vezetője között, az utcai összecsapásokban eddig száznál is többen haltak meg.
Vágólapra másolva!

Madagaszkár ellenzéki vezetője, Andry Rajoelina szerint felhatalmazást kapott arra, hogy átmeneti kormányt alakítson. A politikus erről a BBC-nek nyilatkozott néhány órával az után, hogy a madagaszkári hadsereg megrohamozta az elnök, Marc Ravalomanana egyik palotáját.

Hétfőn tört ki tűzharc a madagaszkári főváros, Antananarivo központjában, a hadsereg elfoglalta Marc Ravalomanana elnök palotáját. Az államfő elfogására szólította fel a hadsereget néhány órával korábban az afrikai ország ellenzékének vezetője, Andry Rajoelina.

Az elnök egy másik palotában tartózkodik, de hírügynökségi jelentés szerint közölte, hogy őreivel együtt készen áll a halálra - írja a BBC. Az ellenzéki vezető, Andry Rajoelina ugyanakkor közölte, nem államcsínyről van szó. Hozzátette azt is, hogy Ravalomanana elnöknek nincs joga az ország vezetésére.

A madagaszkári fegyveres erők vezetője korábban azt közölte: a hadsereg 99 százalékban az ellenzék mögött áll. Vasárnap viszont még úgy nyilatkozott, hogy nem akar részt venni az államfő és ellenzéki vetélytársa erősödő politikai viszályában és az események jelenlegi szakaszában a rend fenntartását tekinti elsődleges feladatának.

Az Indiai-óceánban fekvő Madagaszkáron január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő Ravalomanana elnök és ellenzéke között, azóta több mint száz embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és összecsapásokban.

Andry Rajoelina még szombaton négy órát adott az elnöknek arra, hogy önként távozzon a hatalomból. Rajoelina azt állítja, hogy ő parancsol a hadseregnek és ő irányítja az országot egy "átmeneti főhatóság" élén, amelynek az a feladata, hogy két éven belül megszervezzen egy "szabad és tisztességes" választást.

Az államfő azonban vasárnap közölte, lemondani nem hajlandó, de nem fél megszervezni egy népszavazást, "ha ez szükséges". Az ajánlatot hétfőn megismételte. Az nem volt egyértelmű, hogy pontosan mi is lenne a tárgya a népszavazásnak, de a BBC-nek nyilatkozó elnöki tanácsadók szerint alapvetően arról szólna, hogy a politikus hatalmon maradjon-e vagy sem. "A nép azonnali változást akar, nincs szükség referendumra. Ezért átmeneti kormányunkat fogjuk hatalomba segíteni" - reagált a népszavazás ötletére Rajoelina.