A NATO-tól félve erősíti hadseregét Moszkva

Vágólapra másolva!
Két év múlva kezdődik az orosz hadsereg újrafegyverzése, addig 140 milliárd dollárt költenek a hadi eszközök beszerzésére - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Medvegyev egyebek mellett a NATO terjeszkedésével indokolta a fegyverkezési programot.
Vágólapra másolva!

Az orosz haderő harckészültségének növelése, különös tekintettel a stratégiai nukleáris erőre - Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint ez a legfontosabb célja annak az átfogó fegyverkezési programnak, amelyet kedden hirdetett meg. A program 2011-ben indul, és az addig tartó időben Oroszország 140 milliárd dollárt fog költeni fegyvervásárlásra - írja a BBC.

Medvegyev azzal indokolta a döntést, hogy aggodalmat okoz a NATO terjeszkedése Oroszország határának közelében. Moszkvát aggasztja, hogy olyan egykori szovjet tagköztársaságok NATO-csatlakozása is felmerült, mint Ukrajna és Grúzia. Medvegyev emellett régiós konfliktusokra is hivatkozott.

Az orosz vezetés tavaly állt elő a védelmi költségvetés növelésének tervével. Az utóbbi években a magas olajárak lehetővé tették Oroszország számára a kiadások növelését, idén azonban jelentősen csökkent az olaj ára, így ez megnehezítheti a célkitűzés tartását. Medvegyev ugyanakkor közölte, hogy a pénzügyi problémák ellenére gyakorlatilag nem változtak a védelmi költségvetésre vonatkozó tervek.

A BBC emlékeztet rá, hogy elemzők szerint a tavaly nyáron Grúziával vívott rövid háború rávilágított az orosz hadsereg gyengeségeire, és ezt követően erősödtek fel a modernizációt sürgető hangok.