Meghalt egy bebörtönzött iráni blogger

Vágólapra másolva!
Meghalt a börtönben egy iráni blogger, akit az iszlám köztársaság vezetőinek megsértése miatt ítéltek el - közölte a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet, amely a haláleset körülményeinek kivizsgálását követeli.
Vágólapra másolva!

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet a honlapjára feltett, szerdai keltezésű nyilatkozatban követeli Omid Mirszajafi iráni blogger halála körülményeinek kivizsgálását. Az RSF szerint a bíróság semmilyen értesítést nem küldött Mirszajafi ügyvédeinek, akik a blogger haláláról egy rabtársától értesültek.

A 29 éves bloggert - aki főként kulturális témájú, a hagyományos iráni zenével foglalkozó cikkeket írt - tavaly novemberben állították bíróság elé az iszlám köztársaság vezetőinek megsértése címén, amelyért az iráni büntetőtörvénykönyv szerint akár két év börtönbüntetés is kiszabható. Legutóbb február 7-én hallgatta ki a forradalmi bíróság, és ezt követően ítélték 30 havi szabadságvesztésre.

Közleményében az RSF az iráni hatóságokat teszi felelőssé Mirszajafi haláláért, egyrészt, amiért indokolatlanul tartóztatták őt le, másrészt, mert szerintük a depressziós férfinak nem biztosították a szükséges orvosi ellátást.