Akárhányszor újraválaszthatják az elnököt Azerbajdzsánban

Vágólapra másolva!
Mostantól akárhányszor újra lehet választani Azerbajdzsán elnökét, miután egy szerdai népszavazáson eltörölték azt a szabályt, amely szerint az ország vezetője legfeljebb két cikluson át maradhat posztján. Ellenzékiek és jogvédők szerint a lépés azért aggasztó, mert Ilham Aliyev jelenlegi elnök antidemokratikus politikát folytat.
Vágólapra másolva!

A 47 éves Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök az eddigi szabályok szerint legfeljebb 2013-ig maradhatott volna hivatalában, a szerdai népszavazás után azonban akár élete végéig is irányíthatja az országot. A szavazáson résztvevők 92 százaléka támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely bevezeti az államfő korlátlan újraválaszthatóságát - közölte a központi választási bizottság a leadott szavazatok több mint felének feldolgozása után.

A kelet felől a Kaszpi-tenger által határolt egykori szovjetköztársaságot 1993 óta irányítja az Aliyev család. Az államfői posztra tavaly októberben 89 százalékos támogatással újraválasztott Ilham Aliyev a korábbi kommunista funkcionáriusnak, Heydar Aliyevnek a fia, aki tíz évig állt az ország élén, és tekintélyuralmi rendszert alakított ki.

A jelenlegi elnök 2003 óta van hatalmon, és az azóta eltelt időszak épp egybeesik a gazdaság rohamos bővülésével, ami elsősorban a hatalmas olaj- és földgázkészleteknek köszönhető. Az ország stratégiai jelentőségét erősíti - Oroszország és a Nyugat szemében egyaránt - Iránhoz való közelsége is.

Az ellenzékiek és emberi jogi csoportok szerint Aliyev nemcsak a gazdasági fejlődésnek, hanem antidemokratikus és a sajtószabadságot is sértő politikájának is köszönheti stabil hatalmát - írja a BBC, amely emlékeztet rá, hogy a népszavazásra bocsátott alkotmánymódosítások között vannak a média korlátozására vonatkozó szabályok is. Az ellenzék ezek miatt a szavazás bojkottjára szólított fel, de a részvétel végül közel 65 százalékos volt.