Megteltek a francia utcák Sarkozy kritikusaival

Vágólapra másolva!
A legalacsonyabb becslés szerint is 1,2 millióan vettek részt azon a csütörtöki franciaországi demonstrációsorozaton, amellyel Nicolas Sarkozy elnök válságkezelési politikája ellen tiltakoztak. A sztrájkot és a tüntetéseket szervező szakszervezetek szerint többet kellene költeni a dolgozók védelmére, az elnök szerint azonban erre nincs lehetőség.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint 1,2 millióan, a legjelentősebb szakszervezet, a CGT szerint összesen 3 millióan vettek részt a 229 városban szervezett tüntetéseken. A tiltakozás részeként zárva voltak az iskolák és a sztrájk miatt zavarok jelentkeztek a tömegközlekedésben.

A hatóságok és a francia média jelentései szerint is Nicolas Sarkozy elnök 2007 májusi megválasztása óta a legjelentősebb tiltakozásokat tartották csütörtökön. A legnagyobb megmozdulásra ismét Párizsban került sor, ahol a rendőrség szerint 85 ezren, a szakszervezetek szerint 350 ezren voltak.

A demontrálók azt követelik, hogy az állam több pénzt költsön a dolgozók megvédésére a gazdasági válságban. Egyebek mellett azt várják Sarkozytől, hogy emelje meg a minimálbért, és mondjon le a közszférában tervezett leépítésekről.

Az elnöki hivatal és Francois Fillon kormányfő is kizárta újabb szociális intézkedések lehetőségét a lakossági fogyasztás fellendítésére. Az előző, januári sztrájknap hatására Sarkozy február 18-án csúcstalálkozóra hívta a szociális partnereket, és 2,6 milliárd eurós szociális intézkedéscsomagot tett le az asztalra, ezt azonban a szakszervezetek keveslik.

Közben a munkanélküliek száma elérte a kétmilliót, és várhatóan tovább fog emelkedni. A BBC tudósítója szerint sok embert dühít például az, hogy a Total olajcég embereket küld el, miközben hatalmas profitot termel. Egy felmérés szerint a csütörtöki tiltakozást a lakosság több mint háromnegyede támogatta.