Vágólapra másolva!
Elveszítette a bizalmi szavazást kedden a parlamentben a cseh kormány. Ezzel Mirek Topolánek lett a negyedik európai kormányfő, akinek a válság miatt kell távoznia. Csehország politikailag hagyományosan instabil, de most a legrosszabbkor jött a váltás, hiszen Topolánek az EU soros elnöke.
Vágólapra másolva!

Elvesztette kedden a bizalmi szavazást a parlamentben a cseh kormány, így le kell mondania - írja a Reuters brit hírügynökség. Mirek Topolánek cseh kormányfő közölte: elfogadja a szavazás eredményét és le fog mondani. A döntés azért is kellemetlen a miniszterelnök számára, mivel jelenleg ő tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját is.

A Reuters szerint a kormány addig marad a helyén, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást.

Topolánek korábban úgy nyilatkozott, megvan az esélye annak is, hogy a keddi szavazáson sikerrel jár az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kezdeményezése, hiszen a jobboldali-zöld koalíciós kormánynak nincs többsége a parlamentben.

A kormány ellen 101-en szavaztak a 200 tagú törvényhozásban, köztük négy olyan képviselő is, akik korábban koalíció tagjai voltak, de időközben függetlenné váltak. A cseh parlament alsóházában eredetileg 100-100 képviselője volt a jobboldali-zöld kormánykoalíciónak és a baloldali ellenzéknek. Több kilépés és kizárás után a kormányt 96 képviselő, az ellenzéket 97 támogatja, míg 7 képviselő független.

A kormányfő előre jelezte, ha győz a bizalmatlansági indítvány, akkor is azt kérné Václav Klaus államfőtől, hogy őt kérje fel a kormányalakításra, hiszen ő a legerősebb parlamenti párt - a Polgári Demokrata Párt (ODS) 81 mandátumot szerzett 2006-ban - vezetője.

Topolánek azt mondta, csak abban az esetben tartja elképzelhetőnek az előre hozott választást, ha a kormány bukása után nem sikerülne új - a kommunisták támogatását nem élvező - kabinetet felállítani. Ebben az esetben az ODS is támogatja, hogy "a lehető leggyorsabban, még idén kora nyáron" előre hozott választásokat rendezzenek Csehországban.

Jirí Paroubek, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány a bizalmatlansági indítvány sikere esetén is hivatalban maradhatna még egy ideig, hogy kitöltse az EU-elnökségből hátra lévő időt, vagy legalábbis annak jelentős részét. Csehország július 1-től adja át az elnöki teendőket Svédországnak.

Az Európai Bizottság kedd este kiadott közleményében azt írta: bíznak abban, hogy a bizalmi szavazás ellenére Csehország európai uniós elnökségi munkája olyan hatékonyan folytatódik, mint eddig. Csehországnak alkotmányos úton, magának kell megoldania belpolitikai problémáit - közölte az Európai Bizottság.

A Reuters kommentárja szerint a kormány bukása jelentősen hátráltatja több fontos intézkedés meghozatalát is: a válságkezelés mellett az EU reformjáról szóló lisszaboni szerződés ratifikálását és az euróbevezetés dátumának meghatározását is.

Jon Levy, az Eurasia Group kockázatkutató cég munkatársa a Reutersnek még a szavazás előtt azt mondta, hogy Csehországban 1996 óta nem volt olyan kormány, amelynek valódi többsége lett volna, a 2006-os választások óta pedig különösen kiéleződött a harc a két politikai oldal közt.

A Reuters szerint a bizalmatlansági indítvány győzelme után Topolánek a negyedik európai kormányfő, aki belebukott a gazdasági világválságba: korábban már lemondott az izlandi és a lett kormány is, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök pedig szombaton jelentette be távozási szándékát. A brit hírügynökség emlékeztet, hogy bár a cseh koronát nem viselte meg annyira a válság, mint a többi kelet- és közép-európai valutát, Csehország ipari termelése januárban 23,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.