Börtönt kapott a zuhanás közben imádkozó pilóta

Vágólapra másolva!
Tíz év börtönt kapott Olaszországban az a tunéziai pilóta, aki 2005-ben hajtott végre kényszerleszállást Szicília mellett. Utasai közül 23-an túlélték a tengerbe csapódást, de 16-an meghaltak. A bíróság szerint a pilóta pánikba esett, és inkább Allahhoz imádkozott, ahelyett, hogy elsiklott volna a palermói repülőtérig.
Vágólapra másolva!

Tíz év börtönre ítélték Olaszországban azt a tunéziai pilótát, aki a vád szerint ahelyett, hogy mindent megtett volna bajba került repülőgépe és utasai megmentéséért, inkább Allahhoz fohászkodott. A négy évvel ezelőtt a szicíliai partoknál történt balesetben 16 ember vesztette életét.

A tunéziai Tuninter légitársaság ATR-72-esét Safik Gharbi pilóta vezette, amikor a gép motorja leállt, és Szicília közelében a tengeren hajtott végre kényszerleszállást. A gép törzse kettétört, de a balesetet 23 ember túlélte, köztük a személyzet is. Gharbit először hősként ünnepelték, mivel az utasok nagyobb része megmenekült. A baleset ügyében indított vizsgálat azonban több súlyos mulasztást is feltárt - írja a Guardian.

A pilóta, a másodpilóta és számos Tuninter-vezető és alkalmazott ellen emeltek vádat, többek között emberölés miatt. A palermói bíróság megállapította, hogy a légiszerencsétlenséghez események összefüggő láncolata vezetett. Először is rossz - egy külsőre ugyanolyan, de valójában a gép kisebb változatához, az ATR-42-eshez való - benzinszint-ellenőrzőt szereltek fel rá. A Bariból felszállt gép motorjai Szicília fölött leálltak, jóllehet a visszajelző szerint még lett volna üzemanyag.

A bíróság szerint a pilóták, ahelyett, hogy a tengerre szálltak le, eljuthattak volna siklásban a palermói repülőtérig. Gharbi azonban pánikba esett. A pilótafülkében folyó társalgást rögzítő felvételeken hallható, amint Allah és az ő prófétája, Mohamed segítségét kéri, miközben a másodpilótára bízza a gépet. Védője szerint azonban csak arról volt szó, amit mindenki tesz vészhelyzetben: az Úrhoz fohászkodott. A védő szerint a pilóta biztos benne, mindent megtett annak érdekében, hogy minél többen túléljék az esetet. A bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvelést.

Tíz év börtönt kapott a másodpilóta is, a Tuninter vezérigazgatóját és technikai igazgatóját pedig egyenként kilenc évre ítélték. Egy szerelő és a karbantartási részleg két igazgatója nyolc-nyolc év börtönt kapott. Két vádlottat felmentettek. A baleset áldozatai között két tunéziai és 14 olasz állampolgár volt.

A Nemzetközi Közforgalmi Pilótaszövetség (IFALPA) szerdán bírálta a szigorú büntetést. Az IFALPA szerint a pilóták az előírások szerint jártak el, sikeres kényszerleszállást hajtottak végre a tengeren, és a légi balesetek vizsgálatára vonatkozó nemzetközi szabályok alapján nem is lehetett volna büntetőjogi eljárást indítani ellenük - jelentette az MTI.