Vágólapra másolva!
Elfogott csütörtökön a kenyai rendőrség egy férfit, akit a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítanak az AP szerint. A B92 belgrádi rádió szerint nem Ratko Mladicsot fogták el.
Vágólapra másolva!

Egy luxusüdülőben vettek őrizetbe csütörtökön a kenyai hatóságok egy férfit, aki gyaníthatóan háborús bűnöket követett el a délszláv háború idején - írja az AP. A kenyai rendőrség elküldte az elfogott férfi ujjlenyomatait az Interpolnak, az azonosításra még várnak, de azt már megállapították, hogy nem Ratko Mladicsot találták meg. "Hosszú ideje köröztük őt, és csak biztonsági ügynökeink alapos nyomozása után vettük őrizetbe" - közölte a Reutersszel egy névtelenséget kérő kenyai rendőr.

Eric Kiraithe, a mombasai rendőrség szóvivője az AP-nek azt mondta: valószínűleg néhány órán belül kiderül, kit fogtak el. Két jugoszláv háborús bűnös van még szökésben, a korábbi boszniai szerb katonai vezető, Ratko Mladics tábornok és az akkori horvátországi szerbek feje, Goran Hadzsics.

A B92 belgrádi rádió honlapján azt közölte, hogy a letartóztatott férfi nem Ratko Mladic vagy Goran Hadzic hanem egy olyan személy, aki gyaníthatóan a Nemzetközi Törvényszéken folyó vizsgálattal hozható összefüggésbe. A férfi a volt Jugoszláviából származik, német állampolgár és 12 éve él Kenyában - tudta meg a B92.

A Reuters legfrissebb információi szerint a férfinél horvát útlevelet találtak, azonban a kenyaiak szerint hamis volt, így ezzel nem bizonyítható az állampolgársága. A horvát rendőrség szerint viszont érvényes, regisztrált okmányról van szó. Azonban a férfi "nincs a körözési listánkon" - mondta egy rendőrtiszt a hírügynökségnek. Valószínűnek tartják, hogy az útlevelet nem az használja, akinek a nevére szól valójában.

Az elfogott férfiról annyit mondtak a kenyaiak, hogy egy vízisportokkal foglalkozó vállalkozást működtetett és egyedül élt. A hotel személyzete szerint nyomozók egy csoportja érkezett csütörtökön a szállodába, őrizetbe vették a férfit, majd jelzés nélküli autóikkal sietve odébb álltak. A férfit alkalmazó Whitesands hotel vezetősége nem kívánta kommentálni a történteket, és a férfit sem akarta megnevezni, amíg a személyazonosságát nem igazolják a hatóságok. A Reuters azonban úgy tudja, Igor Majeski néven ismerték őt a helyiek, és rendkívül joviális, kedves embernek tartották.

Szintén a Reuters rábukkant egy saját felvételére, amit még 2008 januárjában készítettek. A kenyai turizmusról szóló riportot a Whitesands hotelben forgatták, és felbukkan benne az állítólagos háborús bűnös férfi is.

A 67 éves Mladicsot népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja az ENSZ jugoszláv háborús bűnökkel foglalkozó nemzetközi bírósága. Az 1995-ös srebrenicai mészárlás megtervezésével is őt vádolják, amikor 8000 muszlim férfit öltek meg a szerb csapatok a boszniai kisvárosban. Az 50 éves Hadzsicsot a horvátországi háború idején elkövetett bűnökkel vádolják.

Az ENSZ jugoszláv háborús bűnöket vizsgáló törvényszékét 1994-ben állították fel a hollandiai Hágában. Azóta 161 ügyben emeltek már vádat, és többek között olyan hírhedt bűnösök kerültek a vádlottak padjára, mint Szlobodan Milosevics vagy Radovan Karadzsics.